Thanksgiving 2023

Skräck Thriller
USA
107 MIN
Engelska
Thanksgiving poster

Synopsis

Ett år efter att ett Black Friday-upplopp slutat i tragedi, terroriserar en mystisk Thanksgiving-inspirerad mördare staden Plymouth i Massachusetts. En efter en mördas invånarna, och vad som först verkar vara slumpmässigt utvalda offer visar sig snart vara del av en större plan. Kommer man hitta mördaren och överleva helgen… eller bli en del av hans middagsbjudning? Likt filmen "Machete" så är detta också en långfilm baserad på en fake-trailer från Tarantino & Rodriguez "Grindhouse".
Ditt betyg
2.8 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

26 november 2023 | 10:00

Tacksamt med våld och blod när amerikansk högtid får sin egen slasher

Trött på politisk korrekt skräck med samhällskritiska budskap? Då lär ”Thanksgiving” falla dig i smaken. Eli Roths slaktarfest är en kul hyllning till opretentiöst 80-tal.
Bakgrunden till ”Thanksgiving” är mer än viljan att ge den amerikanska, kalkondoftande högtiden en egen slasher av typen ”Alla helgons blodiga natt”. När Quentin Tarantino och Robert Rodriguez 2007 släppte sitt ”Grindhouse”-projekt med två filmer i en så ingick (åtminstone på amerikanska biografer) trailers till fejk-filmer av ett urval regissörer. En av dem var Eli Roths ”Thanksgiving”, en inspirerad hyllning till 1980-talsslashers.
 
Då hade slasher-genren slumrat in men nu 16 år senare, med senare årens slasher-boom, så är Roths koncept helt rätt i tiden. Och det är goda nyheter för de som tycker att de senaste ”Scream” och ”Halloween”-filmerna varit alltför politisk korrekta eller samhällskritiska - ”Thanksgiving” är en ganska direkt, simpel slasher utan mycket mer tyngd än slafsiga mord.
 
Filmen utspelas inte oväntat nog på den amerikanska högtiden när familjer samlas kring kalkonen på middagsbordet. I filmens kanske mest skrämmande sekvens eskalerar öppningen av en butik under ökända Black Friday och flera människor omkommer. Ett år senare börjar människor involverade i händelsen dö och några ungdomar finner sig snart hotade av en maskerad, hämndlysten mördare.
 
Där Grindhouse-trailern hade en tydligt 1980-talsinspirerad estestik och några grövre ögonblick som aldrig skulle tillåtas i en mainstream-film på bio, så är långfilmsversionen aningen mer rumsren i stil med just ”Scream” och dess efterföljare på sena 1990-talet. Men det är inte desto mindre blodigt eller våldsamt - Roth bjuder slasher-fansen på flera brutala, utstuderade mordscener.
 
Historien är inget utöver det vanliga och det är kanske poängen. En traditionell slasher som prioriterar blodiga mord och intensiva jaktscener framför några eventuella budskap eller utvecklade karaktärer. Rollfigurerna är minst sagt tunna även om skådespelare som Patrick Dempsey, Rick Hoffman (”Suits”), Gina Gershon och Ty Olsson (”Supernatural”) gör sitt bästa för att bidra med lite välbehövd pondus.
 
Det är en påtagligt kompetent produktion där foto, klippning och musik bidrar till fart och tempo. Men någonstans känns det som om ”Hostel”-regissören Roth håller tillbaka lite, både i sin karaktäristiska vältrande i våld men även svarta humor. Här finns korta men riktigt roliga ögonblick. Som när en pojkbandsliknande yngling läser en melankolisk Thanskgiving-dikt under en lektion och ger en glimt av sina magrutor till kvinnliga klasskamraters beundrande.
 
Men oftast är det en rättfram, opretentiös slasher utan krusiduller som liksom kalkonrester i mikrovågsugnen funkar fint för stunden men knappast lämnar något starkare intryck. Men för att komma från Eli Roth så är den definitivt över medel...
| 26 november 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Thanksgiving