Testament of Youth 2014

Romantik Drama Biografi
Storbritannien
129 MIN
Engelska
Testament of Youth poster

Synopsis

Vera är en självständig kvinna som övervinner sin familjs och hembys fördomar och blir antagen till universitetet i Oxford. Där förälskar hon sig i sin brors vän Roland Leighton. Men när första världskriget hotar åker männen till fronten, och Vera anmäler sig som sjuksköterska och reser till Frankrike. Där arbetar hon outtröttligt och upplever krigets fasor på nära håll. För varje slag bryts hennes trygga värld ner allt mer, och väl tillbaka i Oxford är hon förändrad  – och fast besluten att arbeta för en värld utan krig.
Ditt betyg
3.2 av 84 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Testament of Youth
Biopremiär
17 april 2015
DVD-premiär
17 augusti 2015
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Nordisk Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

16 oktober 2014 | 18:15

Fångar tidsandan under ett världskrig

Boken ”Testament of Youth” har blivit kallad en av de starkaste krigsmemoarerna genom tiderna men adaptionen lämnar mycket att önska. Filmen om hur Vera Brittain kom att bli en av pacifismens stora förespråkare fångar en tidsanda då kvinnans ställning i samhället började diskuteras men bryter inte ny mark i övrigt.
Läshuvudet Brittain begär mer av livet än vad hennes förutsättningar tillåter. Som kvinna förväntas hon tillexempel att gifta sig innan hon blivit för gammal men hon är en hjältinna, likt Shelley och de andra poeterna man finner i bokhyllan, och vägrar hunsas runt. Istället drömmer den unga, uppsluppna och skarpa mön om en framtid som författare, att få flytta iväg till Oxford och börja studera på Sommerville College. 

Familjen är motvillig. Fadern förgrymmar sig över att hans dotter inte blev en son istället och köper demonstrativt ett piano värt lika mycket pengar som avgiften ligger på under ett helt skolår. Tids nog får hon dock faderns välsignelse och hennes önskan går i uppfyllelse när hon vinner ett stipendium. I den nya bostadsorten blir Brittain av ett pratminus påmind om sitt kön och tillsagd att inte ta något för givet, att man som kvinna måste man jobba dubbelt så hårt som män för att bevisa att man är värd en examen. Men det som råder är bara lugnet före stormen.

Plötsligt bryter krig ut – det första världskriget – vilket vänder upp och ner på hennes värld. Den gräddiga romansen med kärleksintresset Roland spelad av Kit Harington (”Game of Thrones”) förmultnar när han, bästa vännen samt brodern bestämmer sig för att tjänstgöra i armen. Vera separeras från allt och alla som hon älskar och lämnas till att vänta på svar från olika brevväxlingar. Brittain skjuter upp studierna och börjar volontärarbeta som sjuksköterska för att hjälpa de som skadats ute på slagfälten. Vi får inte se några strider utan bevittnar enbart krigets kalla konsekvenser från de som står sida vid sida med krigskämparna, omgivna av dödens tunga skepnad, med bara spillror kvar av deras forna liv. 
 
Engelsmännen sitter på specialistkompetens när det kommer till historiska draman. Och de borde de göra med tanke på hur många som produceras i det avlånga landet per år. ”Testament of Youth” är inte helt självständig från andra filmer inom samma kategori och men finstämd i sin helhet. Alicia Vikander (”Hotell”, ”A Royal Affair”) är en pärla i tidig 1900-tals skrud, som skräddarsydd för karaktären hon spelar. Framför kameran briserar hon och tillför energi när luften långsamt pyser ut. En mindre engagerad skådespelerska hade sänkt hela filmen. 
| 16 oktober 2014 18:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Testament of Youth