Teen Spirit 2018

Drama Musik
USA
93 MIN
Engelska
Teen Spirit poster

Synopsis

Elle Fanning spelar Violet, en blyg tonåring som drömmer om att fly sin hemstad och uppfylla sin dröm att sjunga. Med hjälp från oväntat håll anmäler hon sig till en talangtävling som kommer sätta hennes integritet, talang och ambition på prov. Ett soundtrack fullt med poplåtar ger en ny spinn på den klassiska Askungesagan.
Ditt betyg
2.6 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Teen Spirit
Biopremiär
3 maj 2019
DVD-premiär
9 september 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

30 april 2019 | 23:30

Neonfärgade musiknummer, komplicerade relationer och en småstadsflicka med en dröm

En blyg tonåring från en småstad får en chans att göra sina drömmar till verklighet när tv-showen "Teen Spirit" har audition i närheten. "Teen Spirits" många lovande beståndsdelar blir tyvärr aldrig en övertygande helhet.
Violet (Elle Fanning) är en "small town girl, living in a lonely world". Hon bor på den brittiska ön Isle of Wight med sin mamma (Agnieszka Grochowska), de kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Violet arbetar på deras gård för att sedan gå till skolan och sen till sitt jobb som servitris. Hon sjunger i kyrkans kör och på barer, vågar knappt drömma om en musikkarriär, men så en dag kommer tv-programmet “Teen Spirit” till ön för att hålla auditions. Violet ansöker, och går vidare till nästa deltävling. När Violet sjunger under ett pass på baren ("a smell of wine and cheap perfume!") hittar hon en mentor i den alkoholiserade, före detta operasångaren Vlad (Zlatko Buric), och riktar blicken mot finalen i London.
Filmens diskbänksrealistiska utseende övergår i enerigisk, neonlysande musikvideoestetik när Elle sjunger några av 2010-talets största hittar som Robyns “Dancing On My Own” och Ellie Gouldings “Lights”. Refrängen till “Don’t Stop Believin’” drar igång i min inre jukebox.

Talangshower som “Teen Spirit” är lukrativ TV. “American Idol” och brittiska “X Factor” har haft 15 säsonger var, och svenska motsvarigheten “Idol” har hunnit med 14 säsonger. Det är någonting med mer eller mindre begåvade unga människors längtan att få drömmen att slå in som hållit folk bänkade framför tv-apparaterna säsong efter säsong. Ett par riktigt stora stjärnor har programmen producerat: pojkbandet One Direction, Oscarvinnaren Jennifer Hudson och vår egen Eurovisionvinnare Loreen är ett par exempel.
 
Men i slutändan är det få som slår igenom på riktigt även om de vinner tävlingen. Det har dessutom funnits många klagomål på kontrakten (både i USA, England och i Sverige.) Det finns ett cyniskt maskineri bakom drömfabriken, och det känns som om en tidigare version av “Teen Spirit” kanske gick in djupare på det.
 
Nu är det flera intressanta saker som filmen frustrerande nog snuddar vid för att sedan genast släppa. Jag får känslan av att debuterande regissören och manusförfattaren Max Minghella (skådespelare i bland annat “The Handmaid’s Tale” och “The Social Network”) försöker sälja något han är för cynisk för att tro på - resultatet blir en film som har många lovande beståndsdelar, men som aldrig riktigt blir en helhet värd att minnas.

Den stora behållningen är Elle “Dakotas lillasyster” Fanning. Elle har varit med i storfilmer sen hon var tre år gammal och har klarat resan från barnskådespelare bättre än de flesta. Hon är inte redo för Oscarsbete ännu - hennes skildring av Mary Shelley i filmen med samma namn var stapplande - men hon har en karisma som gör att hon funkar perfekt i filmer som denna. För bara några år sen spelade Fanning en annan hoppfull småstadsflicka på jakt efter berömmelse i Nicolas Winding Refns skräckfilm “The Neon Demon” - en betydligt mer märklig och brutal film. 

“Teen Spirit” innehåller inte särskilt många överraskningar och tappar som sagt bollen när det gäller flera intressanta saker, men den första akten är ändå en underbar skildring av en blyg, ung tjejs uppväxt i en slitsam värld. Hennes komplicerade men ömsinta relationer till modern och till mentorn Vlad löper som en röd tråd genom filmen.
 
Om "Teen Spirit" lagt lite mindre tid på blinkande ljus och lite mer tid på att utforska andra saker lika bra som relationerna hade det varit en utmärkt film. Nu är det istället ett rätt så trivsamt tidsfördriv du kommer glömma inom en vecka.
| 30 april 2019 23:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Det här är en av de bästa filmerna jag sett, jag förstår inte recensionerna alls. Den är ju jättespeciell! Det är så mycket som pågår på djupet som man sällan skådar i flm. Och så skriver aftonbladet i sin recension att den är "förbluffande förutsägbar", det var den väl inte!? Handlingen kunde ha tagit en helt annan riktning när som helst. Dessutom pågick ett andligt krig under den här tjejen Violets fasad, som var väldigt intressant att följa. Jag trodde att den skulle vara betydligt mörkare, blev positivt överraskad. Den innehåller inga sexscener heller (fast en hångelscen, men inget grovt). Bra film! Rekommenderas!
Läs mer