Tag 2018

Komedi
USA
100 MIN
Engelska
Tag poster

Synopsis

Fem extremt tävlingsinriktade vänner träffas för en årlig omgång av ”kull” - en tradition sedan lågstadiet. Genom att riskera sina egna liv, jobb och relationer gör de allt för att vinna leken. I år sammanfaller traditionen med den dag som deras enda icke-besegrade kamrat ska gå och gifta sig. Men vad som skulle bli en enkel match visar sig bli raka motsatsen - för han är mer än redo! Den som är med i leken, får leken tåla...
Ditt betyg
2.9 av 128 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jakob Åsell

23 juli 2018 | 23:30

Den (inte så) allvarsamma leken

Jon Hamm, Ed Helms och Jeremy Renner spelar vuxen-bebisar som aldrig slutar att leka kull i en bromance-komedi som sitt tafatta (förlåt!) upplägg till trots är en lekfull liten skildring av vuxen vänskap.
Fem medelålders män och en ändlös lek kull står i centrum i Jedd Tomsics “Tag” som faktiskt är baserad på verkliga händelser. Varje år i maj månad har de, ända sen barnsben jagat varandra, de var där och kullade när Reggie förlorade oskulden, i förlossningsrum och vid begravningar har leken fortskridit. Det här året samlas barndomsvännerna för att en gång för alla ta chansen att fånga golden snitch-vännen Jerry (som lyckats hålla sig o-kullad i 30 år) då deras årliga lek råkar sammanfalla med Jerrys bröllop. 
 
“Tag är mer än en lek. Det är ett sätt att leva.” poängterar en av de nu 40-åriga khaki-männen när de samlats i en barndomskällare för att röka gräs och äta mammas pizza-rolls. I ett hektiskt vuxenliv har vännerna hittat ett sätt att fortsätta umgås, något att samlas kring. Hur fånigt det än må vara. För nog är det fånigt. Utklädda till gamla tanter och städare smyger de sig in i varandras vardagsliv för att plötsligt sträcka ut en hand och säga “you’re it!”. Älskvärt, absolut. Men det blir ungefär så vilt som leken tillåter. 
 
Ed Helms och Jon Hamm har en vanlig dag på jobbet, men kämpar med ett trögflytande manus medan Jeremy Renner visar prov på oanade funny bones genom sina minst sagt intrikata omvägar för att undvika all fysisk kontakt i rollen som Jerry. “Tag” är en “Baksmällan” med farthållaren på. En snäll bromance-komedi med några mellanöl innanför västen. Den (inte så) allvarsamma leken tar sig genom shoppinggallerior och golfbils-jakter utan att Ed Helms förlorar några tänder eller vaknar upp i Bangkok med en tribal-tatuering i ansiktet. Man skrattar litegrann.
 
I filmens eftertexter visas mysiga klipp på de verkliga high school-kompisarna från Washington som reser land och rike runt för att kulla varandra på flygplatser och baseball-läktare och på så vis hålla både leken och sin gamla vänskap vid liv. Många med mig hade nog valt att se dokumentären före action-komedin alla dagar i veckan. Men hjärtat i historien om vikten av att hålla kontakten och hålla sitt inre barn vid liv sipprar ändå igenom i manuset mellan penis-skämt och slow motion-slagsmål.
 
I det sömndruckna tillstånd som kommer av en ändlös värmebölja lär den löjligt lättsamma “Tag” bekvämt kunna möta sin såsiga semester-publik på en rimlig nivå av intellektuell stimulans. En lagom dos sommar-regression för alla vuxna barn ute i sommarstugorna. En enkel film om en enkel lek.
| 23 juli 2018 23:30 |