Superhero Movie 2008

Komedi
USA
82 MIN
Engelska
Superhero Movie poster

Synopsis

Möt Rick Riker. Han är ung, cool och har superkrafter. Nu ska han bara lära sig att använda dem ... Men världen är hotad och ingen går säker när Zucker och kompani tar sikte på några av nutidens största biosuccéer som Spider-Man, Batman, X-Men och Fantastic Four.
Ditt betyg
1.6 av 475 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Superhero Movie
Biopremiär
4 april 2008
DVD-premiär
3 september 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Med stor parodi följer stort ansvar

Fortfarande irriterad över de 90 kronor du slösade på discodansande spartaner? Ta det säkra före det osäkra och stanna hemma denna gång.

På en klassutflykt till ett djurlabb blir nördige Rick Riker biten av en trollslända av den genmanipulerade sorten, som ger sina offer oanade egenskaper. Medan Rick blir allt mer medveten om sina nya superkrafter och funderar över hur de kan vara till hjälp för att få den snygga granntjejen, vet han också vad han måste göra – bli en folkets hjälte.

Snart klättrar han på väggarna och gör stadens invånare förstummade av beundran för latexklädde Dragonfly, superhjälten som kan göra vad som helst utom kanske flyga. Men, i en annan del av stan misslyckas ett experiment som skulle rädda livet på vetenskapsmannen Lou Landers. Maskinen gör Landers superstark och komplett galen. Som skurken Hourglass börjar han döda folk hejvilt i sin egna strävan mot odödlighet, och Dragonfly är stans enda räddning.

De många författarna bakom ”Scary Movie” fortsätter att spotta ur sig usla parodier även på andra håll. Knappt har jag hunnit återhämta mig efter ”Meet the Spartans”, innan det är dags för nästa publikmagnet… att få sig en förlöjligad copycat.

Här föll valet på ”Spider-Man” att låna ut sin story till ”Superhero Movie”, och man följer den noga. En hyfsat långtråkig film till att börja med, så att se om alla nyckelscener med påklistrade prutt och kiss-skämt blir en pina i dubbel bemärkelse. Med Marvels breda persongalleri och en hög av blockbusters att plocka från, var det nog inte den ultimata historien att välja som förlaga.

Några X-Män och halva Fyran skymtar förbi, men annars är jag besviken på hur möjligheterna slösats bort. Låt dig heller luras av Leslie Nielsens och David Zuckers närvaro, den här parodin har mer gemensamt med ”Date” och ”Epic Movie” än deras riktigt roliga ”Den nakna pistolen”-trilogi (att stjäla flera skämt från den, gör det inte rätt att tjata om det i alla trailers). Till och med de som lockas av Pamela Anderson på affischen kommer att bli grymt lurade – hennes scen är inte längre än en minut och för det mesta är hon osynlig.

Men tack vare komedigenrens svarta får bröderna Wayans, Aaron Seltzer och Jason Friedberg, har standarden för parodier sjunkit till en ofattbart låg nivå. Släng in obsceniteter, kroppsvätskor och omnämningar av MySpace, Youtube och Facebook så tycker målgruppen att filmen är cool, verkar tankegången vara. Ingen förväntar sig längre att en parodi ska vara i närheten av smart eller rolig, man får vara glad om de går att uthärda.

Med dessa mått mätt är det som upplagt för framgång för ”Superhero Movie” – bland de bortklippta scenerna i slutet finns faktiskt några skratt.

ONÖDIGT VETANDE Drake Bell är med i duon ”Drake & Josh”, som är en av Nickelodeons populäraste barnserier. Han spelade också unge John Cusack i ”High Fidelity”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Superhero Movie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu