Superbror 2009

Äventyr Familj
Danmark
90 MIN
Danska
Superbror poster

Synopsis

Anton är tio år och önskar sig mest av allt en ”riktig” storebror. Hans egen bror, Buller, är autistisk och bryr sig bara om att spana ut i rymden. Anton skulle mycket hellre se att han var stark och vågade försvara honom från mobbarna i skolan.

Men en dag landar en Super Trip Remote från yttre rymden nära deras hem och snart visar sig Buller vara den superbror som Anton alltid drömt om. Men den mystiska manicken visar sig kunna släppa lös starka krafter.
Ditt betyg
2.1 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Superbror
Biopremiär
25 december 2010
DVD-premiär
15 juni 2011
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

25 december 2010 | 16:34

Berör och underhåller

Familjefilmen "Superbror" är en charmig historia, som får med viktiga ämnen som mobbning och kärlek, samtidigt som den tar upp frågan om vad som är normalt. Berättelsen om de två bröderna Anton och Buller lyckas både beröra och underhålla.

Regissören Birger Larsen, som bland annat står bakom några avsnitt av den populära tv-serien "Nikolaj och Julie", har prisats för sina insatser för barn- och ungdomsfilmen. Till sin hjälp med "Superbror" har han haft manusförfattaren Åke Sandgren, som är mest känd för manuset till "Kådisbellan".

Huvudpersonen Anton är en tioåring kille, som är trött på sin autistiska storebror Buller eftersom han alltid måste ta hand om honom. Han vill ha en storebror som kan försvara honom mot mobbarna i skolan. Deras ensamstående mamma Anja letar desperat efter läkarhjälp för att Buller ska bli bättre, samtidigt som hon försöker hitta en ny man. Deras liv förändras dock när en Super Trip Remote från yttre rymden landar utanför huset. Plötsligt får Anton den storebror han vill ha och det visar sig förstås ha både för- och nackdelar.

"Superbror" lyckas blanda en trist vardag - skola, stress och matlagning - med Disneyliknade bilder på stjärnhimlar och barn med superkrafter. Den får till den där sagokänslan och visar den längtan som många barn, särskilt de som blir retade, har om att vara någon annan, någon starkare.

Birger Larsen har även fått med en gullig historia om den första kärleken och sensmoral om att man duger som man är. Den som inte gillar politiska korrekta budskap, vilket jag själv definitivt inte har några problem med, kan säkert ha invändningar mot "Superbror".

Samtidigt som filmen är förutsägbar förmår den att både roa och kännas angelägen. Den ger en varm känsla och det handlar mycket om att man kan identifiera sig med huvudpersonerna. Inte bara med Anton, som får ta mer ansvar än de flesta tioåringar, eller med Buller, som bara vill bli omtyckt och försöker göra det rätta trots att han inte vet vad det är, utan även med mamman som jonglerar med heltidsjobb, hushållssysslor, nya dejter och naturmedicin åt Buller. Det är helt enkelt en familjefilm, som passar hela familjen.

De två bröderna spelas trovärdigt av Lucas Odin Clorius och Viktor Kruse Palshøj, men den roligaste karaktären är nog Agnes (Andrea Reimer). Hon skrämmer livet ur Anton genom att berätta att hon är i förpuberteten och har bestämt att han ska bli hennes pojkvän. Kanske ungefär det läskigaste en liten kille kan höra.

Att man inte blir lycklig av att få allt man önskar vet de flesta. De barn som inte vet det kan lära sig det av "Superbror" och blir dessutom underhållna på kuppen.

| 25 december 2010 16:34 |