Still Life (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
John May (Eddie Marsan) är en kommunalarbetare vars uppgift är att hitta anhöriga till personer som dött ensamma. Han är noggrann och organiserad på gränsen till besatthet och tar sitt arbete på stort allvar. När hans avdelning ska bantas och John blir uppsagd, anstränger han sig till det yttersta med sitt allra sista fall. Det tar honom på en frigörande resa som tillåter honom att äntligen börja leva livet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: STILL LIFE

Stämningsfullt om livet och döden
Eddie Marsan briljerar i en (för honom) ovanlig huvudroll i det här stämningsfulla dramat om livet, döden och vad ensamhet kan innebära. Sina brister till trots så är det en film som väcker stora existentiella frågor.

Vad innebär döden? Är ett liv i ensamhet ingenting värt? Det är intressanta om än föga upplyftande frågor som den här lilla pärlan ställer. Men trots ett tungt tema så är det en fin, varm film film som känns helt rätt i samhälle där äldre utan anhöriga hittas flera dagar efter att de avlidit.

John (Eddie Marsan) är en medelålders kommunalanställd som ordnar begravningar och letar närstående åt folk som dör ensamma. Han tar sitt arbete på en aning för stort allvar, till den grad att hans cyniska chef ger honom kicken då han är för långsam. När John sista fall - en tragisk alkoholist - visar sig vara en granne inser John att han ligger farligt nära samma öde.

Det här är främst Marsans film. En fantastisk, underskattad skådespelare som mellan biroller i Hollywood-film av varierande kvalité gör sevärda dramer, som "Tyrannosaur" och "Happy-Go-Lucky", på brittisk hemmaplan. Här gör han för omväxlings skull en huvudroll (som regissören/manusförfattaren Uberto Pasolini skrev direkt för honom) och han förmedlar med små, effektiva medel Johns varsamma personlighet. Det finns något respektingivande och samtidigt tragiskt med hans karaktäristiska utseende och uppsyn. Trots att John vid första anblick verkar vara en ganska torr snubbe så  engagerar man sig snart i hans tillvaro.

Filmen ställer stora frågor utan pampiga gester eller självklara svar. När Johns chef påstår att folk slipper lida ifall man undviker att kontakta anhöriga som tappat kontakten med den avlidne så lägger man inte bara fram ett känsligt dilemma i filmen utan utmanar även tittarens egen moral. Ensamhet blir en slags måttstock för en människas identitet och Johns envishet att förmänskliga varje mapp på kontorsbordet är inspirerande.

Producentveteranen Pasolini ("Allt eller inget") gör härmed sin andra film som regissör, efter prisbelönade "Machan", och bevisar en imponerande fingerfärdighet med kombinationen brittisk arbetarklass och existentiella frågor.

Det är dock ingen perfekt film. Den rör sig i långsamt tempo, Johns eventuella romans med ung ägare av ett hundhärbärge hotar trovärdigheten och upplösningen kan uppfattas som både uppenbar och svårsmält. Men det är ett stämningsfullt drama som rör sig försiktigt kring ämnet med såväl värme, en gnutta humor och drivet av en sympatisk karaktär.

Ens uppfattning av filmen beror nog mycket på hur mottaglig man är för filmens slutscen. Den kan uppfattas som pompös av vissa men med en tanke som sträcker sig längre än vad ögat ser så finns här ett poetiskt och väldigt ädelt budskap som många andra filmer om döden bara kan drömma om.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
Lebowski
Ah, lite torr humor, lite ensamhet, en strimma hopp och ett förbannat fint slut. Som filmen antyder, en stilla film, men i ens kropp så bubblar det av känslor. Mycket bra och passande filmmusik, fyra av fem möjliga.
AntonKane
Otroligt peppad på den här filmen, verka vara något som kan falla mig i smaken både tematiskt och estetiskt, att döma av trailern.
JVF
En oerhört fin film som väcker tankar, berör och underhåller i ett behagligt tempo. Eddie Marsan är enorm i huvudrollen. Med hjälp av blickar och kroppsspråk lyckas han skapa en unik, rörande, tragisk, men samtidigt charmig och sympatisk karaktär. Filmens teman är många och intressanta, och förstärks av ett genomtänkt bildspråk. Trots att det är ganska tunga ämnen som berörs, finns det ständigt en subtil humor som adderar värme och en hel del fnissiga ögonblick. Den finstämda musiken och de smått fantastiska sista fem minuterna gör inte saken sämre. Solklar fyra till denna pärla!
Marcus Svar på JVF för
Har helt missat den här filmen. Låter väldigt intressant :)
JVF Svar på JVF för
Ja, denna ska du absolut se! Underbar film som jag tror du kommer uppskatta :)
Gomer Pyle Svar på JVF för
Instämmer helt med vad du har skrivit. Tyckte Marsan gjorde storverk med sitt lågmälda spel. Inga stora gester där inte. En av årets absoluta höjdpunkter för min del.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler