Starsuckers (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Chris Atkins BAFTA-nominerades för sin förra dokumentär, Taking Liberties, om Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair. I sin nya, och synnerligen underhållande, dokumentär analyserar han vår kändismani och avslöjar vilka pengar där finns att hämta för de stora mediabolagen. Genom att jämföra det hela med ett korttrick visar han oss hur en armé av publicister och PR-bolag lurar in oss i den extremt lönsamma verksamhet där struntsaker förkläds till "nyheter". För att redovisa hur cyniskt konsumenterna manipuleras, planterar dokumentärfilmarna fabricerad information om kändisar och finner, till sin förvåning, att den rapporteras som ren fakta, utan minsta försök till verifikation.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.0 av 2 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: STARSUCKERS

En snygg dokumentär

Bara någon timma innan förtexterna till "Starsuckers" skådar jag med förtjusning två kändisar på festivalområdet - samtidigt som ställer mig frågan hur det kommer sig att det överhuvudtaget spelar roll? De är ju inte viktigare än du eller jag!

Svaret på mina funderingar kom snabbare än väntat. I Chris Atkins dokumentär får vi fem lektioner i varför vi är så fascinerade av kändisskap: vi får psykologiska och biologiska orsaker och samtidigt en redogörelse för hur underhållningsbranschen (medierna) utan skrupler utnyttjar dessa vetenskapliga rön och därigenom får oss att dansa efter deras pipa. Vi - liksom kändisarna själva - blir en bricka i spelet att tjäna pengar. Allt är på låtsas och det enda som spelar roll är pengarna.

2010 när vi tydligen är villiga att bryta mot lagen, eller till och med överge våra vänner och vår familj bara för att få vara nära en kändis är frågorna Atkins lyfter livsviktiga för demokratin. För vart tar den vägen när vi uppmuntrar skapade produkter, dvs. kändisar att ställa upp i politiska val? Definitivt en film att sälja in i skolorna.

Chris Atkins använder effektivt välgjorda animationer, talkingheads och egna experiment för att illustrera sin poäng. "Starsuckers" är en snygg dokumentär med välgjorda mellansekvenser. Dock så verkar dokumentärsjukan sprida sig, för även denna får sig en släng mot slutet då det mest känns som ett söndertuggat tuggummi. Den överhurtiga amerikanska speakerrösten blir också aningen mycket, visst kan det finnas en poäng med den, men det känns långsökt, filmen är ju brittisk!

Helena Sandberg Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler