Stage Beauty 2004

Drama
Storbritannien
106 MIN
Engelska
Stage Beauty poster

Synopsis

På 1600-talet så spelades alla kvinnliga roller av män på teatern. Edward 'Ned' Kynaston är Englands mest berömda "aktris". Men när kung Charles II tröttnar på att se samma gamla ansikten hela tiden och ändrar lagen så att kvinnor får spela kvinnor, blir Ned över natten helt bortglömd. Detta leder till att han blir självmordsbenägen. Då rycker hans före detta påkläderska, som nu är aktris, in och beslutar sig för att göra honom till en man igen.
Ditt betyg
2.2 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Stage Beauty
Biopremiär
12 november 2004
Digitalpremiär
26 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Påkläderskan tar revansch

På många svenska högskolor och universitet finns olika seder och traditioner. Bland annat kan nämnas nollning, quarneval och inte minst spex. De går ofta långt tillbaka i tiden. I Lund har man t.ex. uppfört studentspex sedan åtminstone 100 år bakåt. Många duktiga komiker och skådespelare började en gång sin bana i ett studentspex. En annan sak man kan säga om spex är att de kvinnliga rollerna har av tradition spelats av killar. Förr i tiden spelades alltså samtliga roller av män.

På 1660-talet fanns en lag i England som förbjöd kvinnliga skådespelare. Det ansågs ju vulgärt och opassande. Det var ännu värre några år innan då teatrar och skådespel helt var förbjudna. Förbudet togs bort efter ett tag, liksom förbudet mot kvinnor på scen. Det fanns många duktiga och begåvade flickor som drömde om att en dag få stå där men de fick hålla tillbaka.

”Stage Beauty” handlar om ett teatersällskap i London vid den aktuella tiden. Edward Kynaston var känd som den vackraste kvinnliga skådespelerskan. Visst, det var en man men på scen rörde och uppförde han sig på ett feminint sätt som alltid gav honom de viktigaste kvinnliga rollerna. Både män och kvinnor beundrade honom och beskrev honom som en fantastisk, talangfull skönhet. Enligt ryktet hade han både manliga och kvinnliga älskare och han drog nytta av det på så sätt som det bäst passade honom.

Edwards kvinnliga assistent Maria som mest hjälper till med kläder, på repetitioner och att hålla ordning i logen följer hans spel och rörelser, ofta i smyg. Hon är nämligen väldigt intresserad av teater, mest att stå på scen, och brinner för att få visa att hon kan men som kvinna är hon förbjuden att ställa upp. Chansen kommer när ett annat mindre sällskap låter henne spela i en uppsättning. Resultatet överträffar förväntningarna och snart går ryktet om den nya talangfulla skönheten på stadens teaterscener. Det går inte hem hos alla och möts skeptiskt och med vrede av framför allt kungens närmaste män.

”Stage Beauty” är baserad på riktiga händelser och personer. Edward Kynaston var en omskriven kändis i 1660-talets London och han var ofta bjuden till hovet och de finare salongerna. Assistenten Maria är känd som den första engelska kvinnliga teaterskådespelerskan; åtminstone nämns hennes namn i historien på det viset. Hon antog senare namnet Marie Hughes och fick också större frihet att välja och bestämma i arbetet med pjäserna.

Den dåvarande kungens agerande och ställningstagande är beundransvärt eftersom han gick med på att åter låta kvinnor stå på scen och förbjöd ett tag t.o.m. män att agera i kvinnoroller. Kanske berodde det på att han efter sina år i exil i Frankrike tagit del av den mer öppna och kvinnovänliga franska kulturen där kvinnor var tillåtna på scen.

Historien utspelar sig på 1660-talet men en hel del känns igen. Än idag är kvinnor i svenska styrelser och andra ledande poster i minoritet. Idag finns många duktiga kvinnor på scen och inom film förstås men en hel del arbete återstår för att nå ett mer öppet och jämlikt samhälle.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Stage Beauty
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu