Soul Kitchen (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Restaurangen Soul Kitchen skulle kunna ha allt – men så länge krögaren Zinos nöjer sig med att servera halvfabrikat till sin lilla krets av excentriska stamkunder kommer hoten från skattmasen att finnas kvar. I desperation anställer han den hetlevrade och perfektionistiske kocken Shayn som hottar upp menyn med allsköns underliga gastronomiska kreationer, till stammisarnas förfäran…

Samtidigt knackar Zinos bror, fängelsekunden Illias, på dörren. Restaurangen Soul Kitchen kommer aldrig bli sig lik igen. En matglad komedi av Guldbjörnbelönade och Guldpalmnominerade Fatih Akin (Mot väggen, Vid himlens utkant) som tar sikte på såväl smaklökarna som skrattmusklerna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SOUL KITCHEN

Roande glädjespridare
Fatih Akin är tillbaka och den här gången med en feelgoodfilm med farsartade inslag. Och det är bara att konstatera, han kan mer än att göra tunga dramer. Han kan även roa och sprida glädje. Med ett svängigt soundtrack och snyggt foto tar han oss med på en resa genom Hamburg. En resa som alltid startar eller slutar på restaurangen Soul Kitchen.

I "Soul Kitchen" får vi följa grekisktyska restaurangägaren Ziros, som har en populär sylta där han serverar halvfabrikat till nöjda kunder. När han får för sig att anställa den skickliga, men totalt galna, kocken Shayn försvinner hans stamkunder. På jakt efter nya besökare och pengar får han hjälp av sin kriminella, men väldigt snälla bror Illias och servitrisen Lucia.

Den som väntar sig något i likhet med Akins "Vid himlens utkant" eller "Mot väggen", som för övrigt får mig att störtgråta, kommer att bli besviken. Det här är en komedi, även om den innehåller en hel del tragik. Men det är också lätt att känna igen Akins filmspråk, med en perfekt rollbesättning av de udda men mångbottnade karaktärerna. Fotot visar en kärlek till staden Hamburg, som vi även kan se i "Mot väggen". Filmen är full av stadsvyer och man kan känna Ziros ångest över att eventuellt behöva lämna Hamburg.

Både Adam Bousdoukos, som spelar Ziros och Birol Ünel, som spelar Shayn var med i "Mot väggen". Att Fatih Akin tar med dem i "Soul Kitchen" är lätt att förstå för de är båda utmärka. Särskilt Birol Ünel gör sin knivkastande kock på ett fenomenalt sätt. Även Moritz Bleibtreu är imponerande i hur han framställer Illias som inbrottstjuven som skäms över sitt yrkesval och gör vad som helst för tjejen han är kär i. Han sågs nyligen i rollen som Goebbels i "I ondskans tjänst", där han tyvärr spelade över rejält.

Humorn blir emellanåt slapstickbetonad med ryggskott, snubbelscener och grekiska skäggiga gamla gubbar. Och vi vet alla att man ska akta sig för blonderade tyskar med muskulösa gorillavänner. Dessa scener är dock inget som tar över utan den bestående känslan är att "Soul Kitchen" är en rolig och varm film om kärlek, broderskap och vikten av att aldrig ge upp.

Fatih Akin, som själv har turkiska föräldrar, har i flera filmer skildrat kulturkrocken för turkar som bor i Tyskland. I "Soul Kitchen" har huvudpersonerna grekiskt ursprung, men Turkiet får en liten plats även här när Ziros besöker benknäckar-Kemal.

Soundtracket får man förstås inte glömma bort för det lär göra filmen till en ännu större hit. Det innehåller mestadels soulmusik, men även reggae och balkanmusik. Musiken tar med oss på Soul Kitchens förvandling från sunkhak till ett ställe som verkligen har själ. Efter att ha sett "Soul Kitchen" kan jag bara konstatera att jag vill ser mer av Fatih Akin.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Lebowski
Mindre lyckopiller och Akin tar ett stort steg ifrån sina annars så tunga filmer. Detta är en lättsam historia, om än med tunga ingredienser.  Men humorn och lekfullheten blommar och Akin kan med lätthet hantera även detta. Se och le! Tre starka av fem.
Dimman
Fantastisk komedi! Garvade högt på många ställen, skådespeleriet är övertygande och det är alltid en njutning att se Moritz Bleibtreu tycker jag! Fantastisk musik! Ja det blir en stadig fyra från mig! 
4/5
Jonathan Elfving
Synd, den var riktigt bra.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler