Solomon Kane 2009

Action Äventyr Fantasy
Frankrike
100 MIN
Engelska
Solomon Kane poster

Synopsis

Solomon Kane är en ytterst effektiv mördarmaskin i 1500-talets England. Efter ett brutalt nederlag på ett plundringståg i Nordafrika bestämmer han sig för att lägga våldet på hyllan. Men ondskan har vaknat till liv och Solomon Kane har nu bara en chans att överleva: genom att ta upp striden än en gång!
Ditt betyg
2.2 av 133 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Solomon Kane
DVD-premiär
11 augusti 2010
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Nordisk Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

10 augusti 2010 | 18:30

Våldsam väg mot frälsning

Det börjar med action, en visuell stil som påminner om "Van Helsing" (det värdelösa åbäket med en bortkastad Hugh Jackman i titelrollen), och en jätteelak kille med tjock brittisk brytning. Det bådar inte gott. Det blir inte bättre.

Den elake killen är mannen från titeln, Solomon Kane, en legosoldat med våld i blodet. Skoningslöst svänger han sitt svärd och dödar sig fram tills den dag han får veta att hans väg är en väg mot helvetet, så han flyr från sitt öde och avsäger sig alla våldsamheter. Det går bra tills ödet vill annorlunda, oskyldiga hamnar i vägen, och hans inser att det finns mer än ett sätt att sona sina brott.

Så långt allt väl, plotten är enkel och på intet sätt nyskapande, men det är okej, så länge det hanteras på ett fräscht sätt eller åtminstone med underhållande självdistans, och det är här "Solomon Kane" faller. Faller hårt.

Det börjar och slutar med dialogen. Egentligen hade jag nog lättare kunnat acceptera filmen som lättuggad underhållning för stunden om bara dialogen fungerat, men den är så urbota korkad, så högtravande, klichéfylld och falsk att det inte finns några ursäkter. Jag förstår inte, kommer aldrig kunna förstå, hur någon kan skriva sådant och tänka att det här, att det skulle kännas fräscht och tufft. Om det kom fram att Michael J. Bassett, som både skrivit och regisserat, och innan "Solomon Kane" gjort en handfull saker jag inte hört talas om innan), plockat dialogen direkt från gamla filmer skulle det inte förvåna mig ett jota. Det skulle kännas logiskt.

Och när vi kommit förbi det lagret blir alla andra skavanker så mycket tydligare. Plotten må vara utan nämnvärda hål men den är fortfarande mycket tunn, och försök att skapa stämning misslyckas totalt. För jag antar det är vad man försöker göra. Som sagt är den visuellt lik "Van Helsing", och för all del "Underworld", även här vill man framställa en grådassig, mörk, verklighet som bara blir grådassigt plastig. Jag antar det är specialeffekterna som stjälper till här, även om man inte öser på med lika mycket som i "Van Helsing" (vilket jag är tacksam för), håller kvalitèn samma låga nivå. Till och med slagsmålsscenerna är gråa. Bleka och ganska intetsägande.

Skådespeleriet är det väl egentligen inget fel på, här finns duktiga aktörer som gör så gott de kan med materialet, som James Purefoy i titelrollen, men frågan är varför Max von Sydow väljer att göra ett av sina få, korta, filmiska inhopp i sådan här dynga? Pengarna, måste jag ta för givet, för att inte förlora min mentala hälsa.

Solomon Kane skapades 1928 av Robert E. Howard, författaren som är mer känd för en barbar vid namn Conan. Jag har inte läst någon av hans historier men är tillräckligt bekant med karaktären för att ha sett fram emot en filmatisering, för jag kände att det är något jag skulle uppskatta. Rätt utfört tror jag det fortfarande, helst en något mer jordnära, mindre datorkåt tolkning. Som exempel visade "The Expendables" nu senaste att man fortfarande kan göra bra action utan att blanda in grafiska effekter. "Solomon Kane" visar egentligen bara hur man, oavsett område, inte ska göra.

| 10 augusti 2010 18:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Solomon Kane
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu