Smoke Sauna Sisterhood 2023

Dokumentär
Estland
89 MIN
Estniska
Smoke Sauna Sisterhood poster

Synopsis

I skyddet av mörkret i en bastu delar kvinnor med sig av sina innersta hemligheter och intima upplevelser, vilket tvättar bort skammen som är instängd i deras kroppar och gör att de återfår sin styrka genom en känsla av gemenskap.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Savvusanna sõsarad
Biopremiär
9 februari 2024
Språk
Estniska
Land
Estland
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Vanja Tomin

30 januari 2024 | 07:20

Nakna terapeutiska samtal i bastuhetta varvas med kulturarv

Utan varken narrativ eller tydligt mål får vi följa med på ett intimt poträtt som visar hur en urgammal ritual fungerar som limmet i mänskliga relationer.
Regissören Anna Hints prisbelönade dokumentärfilm ”Smoke Sauna Sisterhood” utspelar sig i en bastustuga i sydöstra Estland där bastutraditionen är stark och livets stressande vardag befinner sig långt bort. Den estniska rökbastun har långtgående traditioner och finns på Unescos lista över kulturarv, och denna film blir ett respekfullt reportage som ger oss en liten inblick i det hela.
 
Ett vackert landskap visas upp under skiftande årstider och närbilder på nakna kroppar varvas med en lugn berättarröst. Ett okänt antal kvinnor utför en uråldrig ritual för att rensa sina kroppar samt skydda sig mot ondska. Det som eventuellt kan uppfattas som provokativt blir istället vackert, genuint och tankeväckande.
 
Ansikten visas sällan, istället tar konturer av kroppar och stugans stämningsfulla ljus plats. Det skapar ideala förhållanden för dem många teman som diskuteras bland kvinnorna. Sex, kärlek, moderskap, sjukdom, sorg, trauma och till och med oönskade "dickpics". En av frågorna som försöker besvaras är vad det egentligen innebär att vara kvinna, men ett så abstrakt begrepp ger lika många svar som det finns kvinnor i bastustugan.
 
Charmen med ”Smoke Sauna Sisterhood” är att tittaren blir en uppmärksam lyssnare. Många andra dokumentärfilmer handmatar med känslostyrd påstådd fakta, här får vi alla en chans att verkligen ta in det som sägs, och tid ges till att känna hur vi blir påverkade av det. Mycket av det som blir berättat har ett sådant djup och en så komplex karaktär att det behöver smältas och bearbetas mentalt flera veckor framöver.
 
I bastun pratas det helt öppet och fritt, avskalade från titlar, status, och kläder blir kvinnorna helt jämlika. En kvinna delar med sig av en traumatisk våldtäkt hon upplevde som tonåring, en annan pratar om sin kamp mot cancern och ger oss det effektfulla citatet; ”De tog bort flera av mina organ, men de kan aldrig ta bort min själ”.
 
Med sina drygt 90 minuter lyckas "Smoke Sister Sauna" inkludera många intensiva scener som berör och ger chans till både skratt och gråt. Hela upplevelsen blir som en visuell meditation. Tankfulla berättelser kommer till liv, blyghet och moralisk ängslan trollas bort och ersätts av kraftfulla kvinnliga förebilder. Det kräver stort mod att visa sig så stark och sårbar på samma gång.
| 30 januari 2024 07:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Smoke Sauna Sisterhood
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu