Love and Death (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
16-årige Jay Cavendish reser genom 1800-talets Amerika i jakt på kvinnan han älskar. Han får sällskap av Silas, en mystisk man som jagas av en bandit.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LOVE AND DEATH

Poetisk västern med förkärlek till filmmediet
"Slow West" är en helt klart bisarr version av Vilda Västern, berättad i sakta mak – som titeln avslöjar. Små stänk av finurlig humor, solida skådespelarprestationer och vackert foto gör detta till en riktig bioupplevelse, som man inte blir riktigt klok på förrän eftertexterna börjar rulla.
Western-rullar är en sådan djupt rotad genre, att vi är helt inställda på att de ska presenteras i samma förpackning gång på gång. "Slow West" tar oss på sängen och kräver att vi slänger alla våra förutfattade meningar överbord. Visst finns här hårdnackade män och kulor som viner, men berättartekniken är en helt annan än den vi är vana att se. 

Jay (Kod Smit-McPhee, "Let Me In") har rest från Skottland till USA för att hitta sin älskade Rose, som var tvungen att fly hemlandet efter ett brott som begåtts av misstag. Som en ung och grön pojkvasker i den nya grymma världen, hamnar Jay snart i ett läge som hade kunnat kosta honom livet – om inte Silas (Michael Fassbender) dykt upp. 

Den tuffe prisjägaren bestämmer sig för att slå följe med Jay för att beskydda honom, mot betalning förstås. Och det är början på de två omaka männens resa västerut. 

"Slow West" är en roadtrip-film, där våra två karaktärer råkar på en samling brokiga figurer och underliga omständigheter längs vägen. Inte sällan med ett eller flera vapen inblandat. Men de potentiellt dödliga situationerna framställs ofta med ett blänk av bisarr humor, som när en absint-framkallad fylla slutar med att Jay stapplar in i fel läger och undrar vem som har stulit floden, eller när han blir bestulen på sina ägodelar inklusive kompass och förövaren lämnar honom en lapp med ett nedklottrat ”Väst” och en pil i ena riktningen. 

Det har nämnts att komedibitarna har Wes-Andersonska drag, och det ger ett hum om vad vi har att göra med, men Slow West är långt ifrån så genomsyrad av absurditeter. Istället finns här snarast en poetisk ådra, där det långsamma tempot låter åskådaren riktigt ta in de vackra vyerna (filmade i Nya Zeeland) och de fårade ansiktena – speciellt Fassbenders med den konstanta cigarren i mungipan, där Kodis babylena uppsyn blir en brutal kontrast. 

Här finns också drömlika flashbacks och flashforwards som man inte riktigt vet om de är på riktigt eller inbillning. Helt klart blir det i alla fall efter ett tag att Jay och Rose inte riktigt har samma uppfattning om saker och ting. 

Rose spelas av nya Caren Pistorius, som får relativt få minuter på duken men som visar sig vara en riktig krutdurk till kvinna, mitt i den väldigt mansdominerade grymma världen. En annan prestation värd att nämna är Silas före detta kompanjon Payne, som spelas av Ben Mendelsohn ("The Place Beyond the Pinnes"). Den mannen har en sådan otrolig närvaro att han utgör riktig konkurrens även för en stjärna som Fassbender. 

John Maclean har skrivit och regisserat. "Slow West" är hans första långfilm och innan har han bara gjort två kortfilmer. Den första från 2009 filmades med en mobil och hade – även den – Michael Fassbender som centralfigur. Det var musikvideor som ledde honom in i filmens värld, och det märks på "Slow West" att det finns en slags nybörjares entusiasm, en kärlek till filmmediet som har slipats bort från de flesta mer rutinerade filmmakare. Det är nästan något Tarantino-esque över den här skapelsen, och det är förstås inget dåligt betyg. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Hedda89
Ganska oengagerande men med en lockande underton. Märkligt nog. De sista minuterna gjorde filmen sevärd. Vackert foto och bra tempo.  Manuset sparsamt återhållet. Hela filmen känns faktiskt ganska återhållen vilket gör den intressant. Jag gillar flera av filmens biroller, särskilt Ben Mendelsohn som briljerade. Fassbender är fascinerande som alltid. 3/5.
Anders Falun
Först av allt måste jag kommentera recensionen med en fråga. Varför måste många filmer som bryter mot en föreställd norm ofta ( läs alltid ) jämföras med Tarantino ? Han måste vara en av vår samtids mest överskattade filmmakare. Hans senaste filmer , speciellt Jango, har varit över stilistiskt vattentramp. Jag tycker att Slow west har mer gemensamt med Unforgiven och The Proposition ( utan de explicita våldsinslagen ) än med svajiga kommersiella indi regissörer. Filmens behållning är det trygga genreinslagen som ändå revideras en smula och gör det intressant. Filmens tempo är en behållning som håller tack vare bra skådespel och med en känsla av kammarspel mitt i naturens storslagna scen. Rolfigurerna känns lite tomma och historien fyller liksom inte ut plotten för att lyfta dramat. Förutsägbart men en trivsam western med flera bra inslag men väldigt kort trots det makligt poetiska. En fin lite bagatell till novell
Marcus
Skön liten westernrulle. Härliga miljöer, som alltid i westerns, och riktigt bra skådespelare. Fassbender och Mendelsohn, guld! Tycker dock att den sistnämnde inte fick så himla mycket att jobba med ändå. Kodi Smith-McPhee var bra han också. En stark trea!

Veckans populära filmer

Visa fler