Slåss för livet 2011

Romantik Drama
Frankrike
100 MIN
Slåss för livet poster

Synopsis

Ungt par är lyckliga nyblivna föräldrar när de upptäcker att något inte står rätt till med barnet. Filmen är något så motsägelsefullt som en lättsam och romantisk film som handlar om något av det värsta man kan råka ut för.
Ditt betyg
2.7 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La guerre est declaré
Biopremiär
20 april 2012
DVD-premiär
7 november 2012
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

31 januari 2012 | 19:01

Hoppfullt om kamp mot sjukdom

#GIFF 2012 - Cannes-favoriten och Frankrikes Oscarsbidrag "Slåss för livet" är den sanna redogörelsen för hur regissören och hennes kille vägrade låta sig knäckas av sonens svåra sjukdom. Det är upplagt för tårar men näsduken förblir torr - man har valt en annan inriktning, på gott och ont.

En ung man och en kvinna möts i en bar. Han presenterar sig som Romeo. Hon tror att han måste skämta - hon heter Juliette. Har ödet fört dem samman? Och är deras framtid isåfall dömd till att vara lika tragisk, som det välkända Shakespeare-parets?

Där de flesta romantiska filmer tar slut, där börjar "Slåss för livet" på riktigt. Det lyckliga paret flyttar ihop och snart anländer sonen Adam. Men något står inte rätt till hos den lille pojken, som skriker och kräks om vartannat. Fullt normalt, försäkrar läkarna till en början. Men den orolige pappan ger sig inte, och snart upptäcks varje familjs största mardröm - lillkillen har en cancertumör.

Här skulle nu de flesta filmer svänga åt det mörka, deppiga hållet där mamman och pappan gråter i ett hörn när de inte förstör varandra med bråk och beskyllningar. En fallgrop som Valérie Donzelli vägrar att ramla i. Hon väjer inte undan allvaret i de tuffa åren som väntar, med ovissheten och många kostsamma behandlingar som tär på familjens ekonomi. Men ledordet är överlevnad. Kärleken övervinner allt. Och så länge det finns gott av den varan i de unga föräldrarnas liv, tänker de inte ge upp.

Vi vet ju att Claire Danes hade blåst skallen av sig för längesedan. (Ni får ursäkta om jag har Baz Luhrmanns version som enda referens.)

Det krävs en del mod och självsäkerhet för att döpa sina två huvudpersoner efter tidernas mest klassiska kärlekspar. Men självsäkerhet råder det ingen brist på hos Donzelli, som både regisserar och satt sig själv i huvudrollen. Hon leker med genrer, mestadels komedi och romantik, kastar in berättarröster som kunde vara tagna ur " Amelie från Montmartre" och bygger upp en överraskande lätt och hoppfull stämning.

"Slåss för livet" är också en väldigt personlig film för Donzelli och Jeremie Elkaim, det är paret i filmen som har skrivit brevet... eh, manus, helt baserat på egna erfarenheter.

Men om man får vara kräsen, de goda intentionerna till trots, hade jag räknat med att bli mer berörd av dramat som trots allt ligger som grund här. Det finns väl inga mer effektiva tårframkallare än ledsna barn, men Adams sjukhussal besöks alltför sällan. Och när fullt fokus ligger på föräldrarna som kämpar, hade även de gärna fått vara mer mänskliga och krossa en vas eller bryta ihop och visa att även de är människor som mår riktigt piss emellanåt. Det finns såna ögonblick, men de är för få för den där 4:an jag gärna hade satt i betyg.

Å andra sidan är det kanske just deras överlag positiva inställning som gör att de inte låter sig krossas, och vad som gör dem till sanna överlevare. Och än viktigare, till inspiration och förebilder till alla andra familjer som drabbas av det ofattbara. Livet tar inte slut förrän du låter det.

| 31 januari 2012 19:01 |