Skytten (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Skytten" är en politisk thriller som utspelar sig under fem dagar i Köpenhamn, just när den danska regeringen ska skriva på ett viktigt oljeavtal med USA.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SKYTTEN

Danskt prickfritt prickskytte
GIFF 2014 - Danmark skakas av en politisk kris när regeringen kringår folkets opinion i en känslig oljefråga, en person tar saken i egna händer med kikarsiktet inställt på den politiska toppen. "Skytten" är en lättsmält nordisk nagelbitare med grönt samvete som underhåller för stunden utan att vara en fullträff.

En våldsam debatt om oljeborrning på Grönland har brutit ut i Danmark. Den politiska reportern Mia (Trine Dyrholm) anklagar den nya gröna regeringen för att bryta sina vallöften genom de giriga förhandlingarna med USA. Fyra högt uppsatta politiker pekas ut som syndabockar samtidigt som en krypskytt går fri på Köpenhamns gator med den s.k "Oljekvartetten" som måltavlor. En skytt som tagit Mias ord till handling, vilket placerar henne i händelsernas centrum.

Annette K. Olesen ("Små danska olyckor") bjuder såhär i Edward Snowden-tider på en rafflande politisk thriller om hur den enskilde individen kan skaka politiska jättar. Filmen är en remake på Franz Ernst och Tom Hedegaards 70-talsthriller med samma titel, då stod utbyggningen av kärnkraften i fokus (surprise!), nu handlar det om oljeimperialism, global uppvärmning och smältande glaciärisar.

Även om ämnet är uppdaterat är upplägget väl beprövat, vi vet vad vi får i en lättsmält nagelbitare av klassiskt snitt - och det är inget fel i det. Hantverket är gediget, fotot smart och upplösningen ganska väntad. En stabil dansk thriller som kanske inte träffar mitt i prick men får poäng ändå.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
bonk
småtrevlig dessutom bör allt med kim bodnia ses.

Veckans populära filmer

Visa fler