Skateland 2011

Drama
USA
98 MIN
Engelska
Skateland poster

Synopsis

Amerikanske Antony Burns debutfilm är ett medryckande drama som utspelar sig i en småstad i Texas under början av 1980-talet. Den 19-årige Ritchie Wheeler försöker krampaktigt hålla sig kvar i en bekymmersfri tid präglad av slush ice, disco och rullskridskor. Men när den lokala skatehallen ska slå igen portarna närmar sig vuxenlivet alldeles för snabbt.
Ditt betyg
2.3 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

28 november 2010 | 14:01

Good but not great

Det är tidigt 80-tal och 19-åriga Ritchie Weeler bor i en småstad i Texas, har gått ut skolan och jobbar på den lokala rullskridskohallen utan någon som helst riktning i livet. Hans bästa kompis Brent kommer tillbaka till hemstaden efter att ha varit ute och rest ett tag, och under några veckor får vi följa Ritchie och hans kompisar i den tillvaro som en småstad i 80-talets Texas har att bjuda på.

I mycket handlar filmen om att växa upp, ta ansvar och organisera sitt liv, och det är en bra dramatisering av den där tidpunkten i livet där verkligheten blir allt mer påtaglig. Det är också en delikat skildring av 80-talet. Genom tidstypisk musik, kläder och miljöer har långfilmsdebutanten Anthony Burns skapat en härlig nostalgitripp som ändå lyckas förmedla ett budskap och beröra.

Bland de medverkande så finner vi nästan bara okända skådespelare, utom möjligtvis Ashley Greene, som blivit känd genom Twilight-filmerna. Shiloh Fernandez, med sina Christian Bale-liknande drag (utseendemässigt, inte skådespelarmässigt), fungerar bra i huvudrollen och Heath Freeman, som också varit med och skrivit manuset, är underbart karismatisk i rollen som den hemvändande Brent.

Även om det inte är den första filmen att behandla ämnet, och inte heller den bästa, så är det en skön "Dazed and Confused"-doftande film. Och jag gillar verkligen "Skateland", men det är ingen fantastisk film i ordets sanna bemärkelse. För det finns vissa saker som Burns inte har lyckats lika bra med. Det onda grabbgänget känns väldigt överdrivet, och kvinnosynen kan inte direkt ses som den bästa.

Good but not great, som man brukar säga.

| 28 november 2010 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Skateland
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu