Sisters 2015

Komedi
USA
117 MIN
Engelska
Sisters poster

Synopsis

Tina Fey och Amy Poehler spelar två systrar som för att återuppleva sin ungdoms glansdagar, ställer till med en sista fest i sann high school-anda för sina gamla klasskamrater. Festen utvecklar sig snart till precis den typ av urspårade tillställning som ett gäng alldeles för vuxna människor kan behöva emellanåt.
Ditt betyg
2.7 av 198 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sisters
DVD-premiär
5 september 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

11 juli 2016 | 10:00

Det blir inte smartare eller roligare när man gör grabbfilmer med kvinnor

Vi har sett otaliga filmer där handlingen går ut på grabbar som beter sig infantilt och vräker ur sig obsceniteter i ett försök att vara roliga. ”Sisters” visar att det faktiskt inte blir ett dugg roligare eller smartare när kvinnor gör samma sak.
Systrarna Kate (Tina Fey – ”Date Night”, ”Mean Girls”) och Maura (Amy Poehler – ”Parks and Recreation”, ”Welcome to Sweden”) kunde inte vara mer olika – varken som tonåringar eller nu som vuxna. Kate är den som alltid festat, legat runt och även nu som 40-plusare förlorar hon både jobb och bostaden där hon och tonårsdottern bor. Maura å andra sidan har alltid varit ansvarig och spenderade även sina födelsedagar i ungdomen med att nykter skjutsa runt alla kompisar, ”för de ville ju så gärna dricka”. 

Nu återvänder de två till Orlando där de växte upp. Föräldrarna har sålt barndomshuset och deras gamla rum måste rensas upp. Arga för att de inte fick ett ord med i laget beslutar de sig för att fixa ett jätteparty för att fira av huset och alla gamla minnen. 

Det visar sig dock att deras gamla vänner, med betoning på ”gamla”, inte längre är särskilt roliga, och festen liknar mer än begravning innan de får för sig att kasta in droger, unga koreanskor och ett gäng lesbianer i mixen. Men då bjuds vi på ett partaj som förtjänar namnet. 

Att säga att det spårar ur, är en underdrift. Men så försöker sig heller inte ”Sisters” på några subtiliteter. Det är tydligt att Fey och Poehler har getts fria tyglar. Regi-instruktionerna verkar ha varit i form av ”Ha kul och spexa loss så får vi se vad som fastnar”. 

Det blir ofta så när filmer görs av och med Saturday Night Live-författare och skådisar. Visst är det befriande att få se kvinnor över 40 som inte verkar bekymra sig det minsta över hur de ser ut eller framstår, och det går inte att förneka att Fey och Poehler är en duo med en tornados styrka. Men blir det bra film – tyvärr inte. 

Visst finns det riktigt roliga ögonblick. Kör man på i 100 knyck, filmen igenom så är det klart att en del saker funkar, och jag kommer på mig själv med att skratta högt ett par gånger. Men det mesta faller platt och handlingen går aldrig djupare än till en fest som går snett. Som många andra SNL-liknande produktioner blir det väldigt sketch-aktigt. 

Speciellt då många biroller även fyllts av gänget från den kända NBC-showen. Bland partygästerna syns bland annat Maya Rudolph (”Bridesmaids”, ”Inherent Vice”), Bobby Moynihan (”Ted 2”) och Rachel Dreits (”I Now Pronounce you Chuck & Larry”).  Alla spelar de olika karaktärer med så starka drag åt ett eller annat håll att det blir karikatyrer. 

Det känns faktiskt som en lättnad under de få scener då föräldrarna, spelade av sansade Dianne Wiest (”Parenthood”, ”Rabbit Hole”) och en mer okänd James Brolin, dyker upp, och man undrar hur de har stått ut med döttrarna under alla år. 

Till ”Sisters” försvar kan sägas att den försöker aldrig utge sig för att vara något annat än en flamsig – och ibland rolig – historia. Och för en gångs skull ger trailern en väldigt bra bild av vad man kan förvänta sig. Blir du tilltalad av den så är chansen stor att filmen blir ett kul om än menlöst tidsfördriv för dig. Men tro inte att du kommer bjudas på något mer i form av djup eller ens roligare scener. Helt enkelt: ”What you see is what you get”. 
| 11 juli 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sisters
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu