Silver Haze 2023

Drama
Storbritannien
102 MIN
Engelska
Silver Haze poster

Synopsis

Den 23-åriga sjuksköterskan Franky är besatt att få upprättelse efter en traumatisk händelse 15 år tidigare. Hon har svårt att knyta an till andra på grund av den kvarvarande ilskan men när hon träffar patienten Florence förändras allt. De flyr ut på landet där Florence bor med en öppensinnad självvald familj och Franky får för första gången utrymme att bearbeta sitt förflutna.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Silver Haze
Biopremiär
31 maj 2024
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Lucky Dogs
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

27 januari 2024 | 21:00

Starkt skådespel lyfter välbekant diskbänksrealism

RECENSION. Ett diskbänksrealistiskt drama om att bearbeta traumatiska händelser. Det håller tyvärr inte hela vägen, men lyfter ändå mycket tack vare starkt skådespeleri från en oerfaren aktris.
Ja, jag har sett det förut. Jag har varit på tillräckligt många filmfestivaler och sett tillräckligt många brittiska filmer på temat samtida diskbänksrealism för att inte känna mig speciellt överraskad.
 
Men, fan, engelsmännen är ju bra på det här, det går inte att komma ifrån. ”Silver Haze” har dessutom tillräckligt många nya inslag och intressanta karaktärer för att hålla intresset uppe. Och en fantastisk huvudrollsinnehavare i den relativt oerfarna Vicky Knight.
 
Även om filmen är fiktiv så bygger karaktären Franky på Knights egen bakgrund. Brännskadorna hon uppvisar är nämligen varken teatersmink eller annan filmmagi. Det ger onekligen en extra tyngd.
 
Franky är en ung sjuksköterska som mer än något annat vill få upprättelse (och hämnas) efter en brand 15 år tidigare, branden som gav henne svåra brännskador och som slet isär hennes familj. När hon träffar den självmordsbenägna patienten Florence tar hennes liv nya vändningar.
 
Franky är arg, väldigt arg, och mötet med Florence leder till möjligheter för henne att bearbeta detta. Inte nödvändigtvis på hälsosamma sätt.
 
Och det är också den delen av historien som är mest intressant i filmen. Frankys relationer med framför allt Florence, med sin syster, mamman, och Alice gör att den personliga utvecklingen går i vågor. Ibland framåt, bland bakåt, inte sällan båda samtidigt, tills filmen når sin slutpunkt och ger oss inte ett entydigt svar på frågan om vad som kommer hända nu men åtminstone en stark indikation på exakt vilken effekt framför allt de nya relationerna har haft på Franky.
 
Det är snyggt, och kanske hade önskat att “Silver Haze” ägnat lite mer av sin tid åt det. För det är när den inte gör det som filmen känns sådär lite för välbekant. Många av de stunderna och scenerna blir istället transportsträckor.
 
Det finns ändå en fördel med transportsträckorna, och det är att vi fortfarande får se det fina skådespeleriet. Vicky Knight i första hand, som sagt, men Esme Creed-Miles som Florence är inte bara duktig utan också en effektiv motpart och motvikt till Franky. Så lika, men ändå så olika.
 
Jag vill också lyfta fram Angela Bruce som Alice. Hon är en erfaren brittisk skådespelerska, framför allt aktiv inom tv, som är en av de som lyser starkast i “Silver Haze”.
 
Det känns alltid lite trist att se en film och inse att det ligger en mycket bättre film begraven, men även om mycket här är välbekant så ger det fortfarande en intressant inblick i en specifik typ av samtid.
| 27 januari 2024 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Silver Haze
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu