Sicko 2007

Dokumentär
USA
113 MIN
Engelska
Sicko poster

Synopsis

Bli aldrig sjuk om du vill vara frisk i USA. Så sammanfattar Michael Moore det amerikanska sjukvårdssystemet i sin nya dokumentärfilm. Efter succéerna med Bowling for Columbine och Fahrenheit 9/11 ger sig nu Moore ut för att undersöka hur patienter med psykiska problem blir omhändertagna i dagens Amerika. Liksom i tidigare filmer är det han själv som ställer makthavarna mot väggen.
Ditt betyg
3.2 av 386 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sicko
Biopremiär
5 oktober 2007
DVD-premiär
13 februari 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Mats Karlsson

1 januari 2008 | 00:00

Smärtsam sanning

Kontroversielle amerikanen Michael Moore är både hatad och älskad av sina landsmän, mycket tack vare ”Bowling for Columbine” där Moore ifrågasatte vapenkulturen i USA och givetvis trampade på många ömma tår. Två år senare gick han till attack mot Bush i ”Fahrenheit 9/11” med avsikten att få honom avsatt. Moores budskap den här gången är att alla borde ha rätt till sjukvård. Jösses, vilken befängd idé! Att människan inte fattar att sådana kommunistiska tankar inte hör hemma i den amerikanska drömmens hemvist.

47 miljoner lever idag utan sjukvård i världens rikaste land och den skrämmande siffran får vem som helst att höja på ögonbrynen av förskräckelse. Världens rikaste land ligger på 37:e plats på WHO:s lista över hälsan i världen, faktiskt bara snäppet över Slovenien, och rimligtvis borde världsnationen ha en högre placering. Speciellt som amerikanerna betalar mer för sin sjukvård än andra länder.

Moore inledde filmprojektet genom att be besökarna på sin hemsida att skicka in sina erfarenheter om amerikanska sjukvården. Inom en vecka hade han drygt 25 000 mail i sin inkorg. Han får läsa riktigt obehagliga berättelser från människor med sjukförsäkring och de som inte har någon. Antingen vägrar försäkringsbolaget betala livsnödvändiga operationer som i en del fall har slutat med döden, eller så får de som är utan försäkring sälja både hus och hem för att betala de astronomiska sjukvårdskostnaderna.

Med förhoppningen att hjälpa några räddningsarbetare från 9/11 utan försäkringar, tar Moore med dem till Guantanamo Bay, där alla fångar har kostnadsfri sjukvård. Hans argument är att amerikanska hjältar ska inte behandlas sämre än terrorister. Han passar även på att köpa oförskämt billig medicin till priset av 5 cent mot 120 dollar hemma i Staterna. Sen om medicinen är framtagen enligt konstens alla regler är en annan femma. Moore visar upp en skrämmande bild av USA med många lidande amerikaner och man får vara riktigt känslokall om man blir oberörd.

Budskapet når verkligen fram i ”Sicko”, helt utan Moores sedvanliga påstridighet. Man ser hur den kontroversielle dokumentärfilmaren har utvecklats sedan ”Fahrenheit 9/11”, och ”Sicko” är klart den bästa dokumentär han har gjort. Förvänta er inga av de personliga konfrontationer som kännetecknar Moore, eftersom det är systemet Moore klandrar och det är också systemet som är den stora syndabocken i filmen. Men ränderna går inte ur så lätt, tack och lov. Han håller visserligen en låg profil, men hans underhållande, sarkastiska humor uppväger bristen på hans typiska provocerande stil.

Slutscenen med tvättkorgen är i bästa Michael Moore-manér och det är synd att man aldrig fick se hur det gick. Med den scenen på näthinnan inväntar jag hans provocerande återkomst.

ONÖDIGT VETANDE Det ryktas om att filmaren själv äger aktier i ett flertal av de medicinföretag som han i filmen framställer som onda.

| 1 januari 2008 00:00 |