Shut Up and Play the Hits 2012

Dokumentär Musik
Storbritannien
108 MIN
Engelska
Shut Up and Play the Hits poster

Synopsis

Uppfriskande musikdokumentär där kritikerälsklingarna LCD Soundsystem intar Madison Square Garden för att göra sin sista show, som enligt frontmannen James Murphy blev det häftigaste och mest ambitiösa bandet tagit sig an. Intervjuer varvas med klassiska konsertklipp från eventet som fick Time Magazine att konstatera: "We may never dance again".
Ditt betyg
3.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Rasmus Foltmar Elfton

5 november 2012 | 20:01

Vackert konfettiregn

#SFF12 - Den 2:a april 2011 spelade bandet LCD Soundsystem sin sista konsert inför ett fullsatt Madison Square Garden i New York. Bandet annonserade några månader tidigare att de skulle avsluta med en gigantisk konsert i staden där allt en gång började.

Dokumentären "Shut Up and Play the Hits" följer lead-singern James Murphy i hans liv före och efter LCD Soundsystems sista konsert. Vi får höra hans tankar angående att avsluta någonting han blivit rik och berömd på, något som varit hans liv de senaste 10 åren. Vi får se hur uppladdningen till ett bands sista timme i rampljuset ser ut och vi får vara med om känslan när mikrofonen är avstängd, lampan släckts och konfettin lagt sig.

Innan jag såg dokumentären hade jag ingen riktig koll på vilka LCD Soundsystem var. Jag hade hört att de lagt ned, och att de spelade någon sorts danspunk-musik. Min brist på förkunskap gjorde dock ingenting, jag var fast direkt. James Murphys banala snack med medarbetare - och hans brottningsmatch med hunden i sängen på morgonen innan den konserten i Madison Square Garden - talade till mig. Vi har alla, i olika skepnader, befunnit oss i Murphys situation. I slutet av en era vi älskat.

Samtidigt som vi får följa Murphy i hans vardag innan och efter kastas vi sporadiskt in i konserten. De spelar låtar med snygga ljusshower och det visas bilder på fans som dansar till musiken. För en del av fansen var det här domedagen, sista chansen att se sina stora idoler spela musik - någonsin.

Och det blir riktigt sorgligt. När James Murphy sjunger "New York I Love You, But You're Bringing Me Down" har jag svårt att hålla tårarna inne. Förutom Murphy hör man bara vrål från människor som inser att det här är sista låten. Det enda som syns är ljuset ifrån 20.000 mobiltelefoner som lyser upp ansikten. De vet att det är över.

| 5 november 2012 20:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Shut Up and Play the Hits
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu