Shrek - Nu och för alltid 2010

Äventyr Familj Animerat
USA
93 MIN
Svenska
Engelska
Shrek - Nu och för alltid poster

Synopsis

Shrek har plötsligt blivit en respektabel familjefar. Istället för att skrämma bort bybor, som förr i tiden, skriver han numera motvilligt sin autograf på högafflar. Shrek saknar tiden som "riktigt" träsktroll så mycket att han luras att ingå ett avtal med en skojare med välsmort munläder – Bullerskaft. Plötsligt befinner sig Shrek i en skruvad alternativvärld, ett Långt långt borta där träsktroll är lovligt byte, där Bullerskaft är kung och där Shrek och Fiona aldrig ens träffats.
Ditt betyg
2.8 av 858 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

5 juli 2010 | 22:44

Cirkeln är sluten

Allas vårt gröna träsktroll med vänner är tillbaka för ett, som det heter, "avslutande kapitel" och visst lyckas man runda av serien med viss värdighet och lyckade skämt även om den popkulturella sagan känns en aning urmjölkad vid den här tiden.

I senaste äventyret lämnade Shrek och hans gröna familj kungaslottet för att slå sig ner i träsket igen. Filmen var utan tvekan seriens svagaste del med för mycket tid bortkastad på Justin Timberlake och en barnsligt tråkig trollkarl. Här återgår man, som sig bör, till originalets mer oförargliga, lättsmälta charm och har nog med blinkningar till första filmen för att cirkeln ska kännas sluten.

Storyn finner Shrek mitt uppe i ett smått tradigt familjeliv som börjar gå honom på nerverna och saknaden av att vara ett hederligt gammalt, skrämmande troll blir allt större. Han söks upp av en hämndlysten och ondskefull Rumpelstiltskin (en av få sagofigurer som inte betats av i serien än...) som erbjuder Shrek ett kontrakt där han får en fridag utan allt ansvar, skrikiga barn och klängiga vänner.

Inte oväntat fuskar Rumpelstiltskin till sig tronen i Kungahuset och allt ställs på sin ända. Shreks vänner känner plötsligt inte igen honom och hans älskade Fiona har blivit ledare för en rebellisk undergroundliga av revolutionsförberedande krigstroll! Nu måste Shrek ställa allt till rätta igen och självklart kan det bara göras med en kyss av äkta kärlek - innan klockan slår midnatt!

"Shrek - Nu och för alltid" blandar ganska effektivt hederlig, gammaldags sagostämning med de sedvanliga popkulturella referenserna som tack och lov aldrig tar över. Gamla birollsfavoriter får mer utrymme än i föregående film och både Åsnan och Katten i stövlar har flera riktigt roliga scener (den senare är en personlig favorit, medan den tidigares ständiga skrålande går en smått på nerverna - men det handlar om personlig smak).

Visst är det rätt förutsägbart och moralkakan "Den som gapar efter mycket..." är inte direkt subtil. Historien är lite väl simpel och hade likt gärna kunnat klottras ner på en servett. Men det är som vanligt detaljerna som gör filmen. Små scener, repliker och parodier. Som när Shrek rusar runt för att skrämma byborna och varsamt viskar ett "roar" in en äldre dams hörapparat. Eller att Rumpelstiltskin har en speciell peruk för när han är på dåligt humör.

Ett smärre minus är Cameron Diaz som här mer än någonsin känns som ett uppenbart castingval p.g.a. namn snarare än motspelarnas faktiska rösttalanger. Diaz har en utstrålning som fastnar på skärm men hennes röst kan faktiskt upplevas som ganska svåruthärdlig, speciellt som en frustrerande mjäkig och torr Fiona. Och som rebelledare i den alternativa världen funkar hon inte alls. Som tur var har man värvat både Jane Lynch och Kathy Griffin till den vokala ensemblen.

Shreks sista (?) del är utmärkt underhållning för stunden, jag skrattade själv högt flera gånger. Det puttrar på lagom och stenhårda fans lär inte bli besvikna. Att den inte lär lämna något större avtryck i filmhistorien kanske ingen väntade heller. Och angående 3D-effekterna så hade filmen som vanligt antagligen klarat sig utan dem men lite roligare blir det ju.

| 5 juli 2010 22:44 |