Shrek 2 2004

Komedi Familj Animerat Fantasy
USA
93 MIN
Svenska
Engelska
Shrek 2 poster

Synopsis

Efter att ha besegrat den eldsprutande draken, oskadliggjort den onde Lord Farquaad och äktat Prinsessan Fiona står Shrek inför sin värsta utmaning någonsin – svärföräldrarna! Shrek och Fiona blir motvilligt bjudna till Fionas föräldrar, kungen och drottningen av Landet-i-fjärran. Väl där trängs nyfikna undersåtar som vill få en glimt av Fionas prins. Chocken blir dock stor när den efterlängtade prinsen visar sig vara ett träsktroll och kungaparets reaktion på Fionas förändring låter inte vänta på sig ...
Ditt betyg
3.0 av 2,225 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shrek 2
Biopremiär
3 september 2004
DVD-premiär
9 februari 2005
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Segt mellan skratten när sagan fortsätter

Och de levde lyckliga i alla sina dagar… Men sen då?

I ”Shrek 2” har prinsessan Fiona och hennes nye make Shrek just kommit hem från en spännande smekmånad, när de blir bjudna hem till Fionas föräldrar i Landet-i-fjärran. Det faktum att kungen och drottningen inte vet om att deras nye svärson inte är den Prince Charming de väntat sig, eller ens att deras dotter numera är ett grönt träsktroll, kan förstås ställa till problem.

Succétrion Mike Myers, Cameron Diaz och Eddie Murphy är tillbaka med en uppföljare till 2001 års animerade äventyr, som belönades med en Oscar. Även här är det diverse kända sagor och berättelser som vävs samman i en historia, kryddat med referenser till, och parodier på, moderna filmer.

”Shrek 2” är en direkt fortsättning på den första filmen, på både gott och ont. Man har behållit de flesta karaktärer, humorn och den tecknade stilen känns igen sen tidigare. Antonio Banderas ger röst åt Mästerkatten i stövlar, en söt liten kissemiss som sett på ”Zorro” en gång för mycket, och John Cleese och Julie Andrews ”spelar” Fionas föräldrar. Jennifer Saunders avrundar den stjärnspäckade rollistan, och har filmens roligaste och mest minnesvärda karaktär – den goda (nåja) fén, som inleder en hemlig konspiration med kungen av Landet-i-fjärran för att eliminera Shrek och få sin egna son vid Fionas sida.

Kort sagt, en rolig och charmig film, så varför detta låga betyg? Jag önskar att man inte bara kopierade den första filmen och dess budskap rakt av. Vi vet vid det här laget att utseende inte spelar nån roll, att kärleken övervinner allt, att det är bättre att se ut som ett träsktroll och vara lycklig än vacker och olycklig. Alla de här moralkakorna som bjöds på i första filmen prackas på oss ännu en gång. Flera av de dramatiska nyckelscenerna känns något sega, när man egentligen bara vill ha en sjukt rolig film att skratta åt och slippa tänka så mycket – det är ju tecknat, för Grimms skull!

Till ”Shrek 3” kräver jag en ny originell handling, annars får det vara. De senaste årens animerade pärlor som ”Ice Age” och ”Hitta Nemo” har fått mig att börja uppskatta en helt ny genre, så mina förväntningar på ”Shrek 2” var ganska höga. Nu står hoppet till Pixars nästa istället.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Shrek 2
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu