Shorta 2020

Action Drama Thriller
Danmark
108 MIN
Danska
Shorta poster

Synopsis

Två poliser blir fast i ett förortsområde där ett upplopp pågår efter att en arresterad immigrant avlidit. Till oväntad hjälp har poliserna unge Amos som bor i området, och det är inte självklart vem av dem som har bäst odds att klara sig levande ur detta kaos. "Shorta" är arabisk slang för polis.
Ditt betyg
3.1 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shorta
DVD-premiär
24 maj 2021
Digitalpremiär
8 februari 2021
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Jakob Åsell

9 februari 2021 | 22:22

Polisens hårdare tag slår tillbaka i nervig dansk förortsaction

Vem är bov och vem tjänar rättvisan när polisen kavlar upp ärmarna i utsatta förortsområden? Den danska snutfilmen "Shorta" paketerar brännande frågor om polisvåld, segregation och rasism som högoktanig högkonceptsfilm i höghusmiljö. Skissartat? Lite. Nervkittlande? Mycket.
“Jag kan inte andas” vädjar 19-årige Talib Ben Hassi, tryckt mot stengolvet under en polismans knä i anslaget till denna explosiva förortsskildring. “Shorta”, som är arabisk slang för ”polis”, följer de danska poliserna Høyer och Andersen på patrull genom ett särskilt utsatt fiktivt förortsområde i kölvattnet av det uppmärksammade gripandet. 
 
När nyheten sprids om Talibs död i hans hemområde tänds gnistan till ett våldsamt upplopp. Fyrverkeripjäser och stenar kommer snart flygandes och polisduon befinner sig plötsligt på helt fel gator utan förstärkning.  Regidebuterande Anders Ølholm och Frederik Louis Hviid använder en enkel och rak premiss om farlig flykt för att rikta strålkastarna mot mer komplexa och angelägna samhällsfrågor – utan ansats att skruva ner tempot.
 
“Shorta” rör sig på samma våglängd som ”Les Misérables” (2019) och “Training Day” (2001) men närmast på näthinnan för den svenska publiken ligger den hyllade SVT-serien “Tunna blå linjen”. Känslan, kårtugget och dialogen i känns igen från samtidssåpan om Malmöpolisens utsatthet och vardag i ett hårdnande samhällsklimat. Men till skillnad mot ovan nämnda dramaserie (vill föra till protokollet att jag ännu inte har sett alla avsnitt) skyr “Shorta” varken undan polisens övertramp, machokultur eller ansvarsfrihet. Filmen nöjer sig inte med förenklade förklaringsmodeller där idealister begår grova misstag i tjänst för att de råkar gå igenom en tuff skilsmässa. Här blottläggs istället kårens problem med smygrasism och de ruttna ägg som slår först och frågar sen.
 
Men samhällsspeglingen åsido så är den stegrande Hollywoodska nerven filmens verkligt stora tillgång. “Shorta” är gjord av två danskar med en uppenbar dragning till David Ayersk snutfilm, och lyckas vara föredömligt intensiv utan att bli idiotisk. Sympatierna pendlar, det snäva kameraperspektivet formar en paranoid puls och sociala mediers närvaro gör att varje steg som poliserna tar övervakas från balkonger och gångbroar.
 
Stundtals blir dock perspektivet lite väl snävt. För även om manuset rymmer en hel mosaik av förortsröster, så saknar jag – likt i "Tunna blå linjen", perspektivskiften som kan skänka ansikten åt de unga arga männen bakom mopedhjälmarna. Av bara rena farten så tecknas även polisduon lite väl skissartat för att vi verkligen ska få chansen att tränga in under kevlaret. Men den höga pulsen, den känner man av ändå.
| 9 februari 2021 22:22 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
PN
En vänster politisk film där vi ska få hat mot polisen och vi ska öppna upp våra hjärtan. En PK film som vänstern kommer älska.
Läs mer
5
se värd bra gjord spelad
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu