Shoplifters 2018

Drama
Japan
121 MIN
Japanska
Shoplifters poster

Synopsis

Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en ensam flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i sin familj. En familj som trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen ser till att må bra tillsammans. Men en oväntad händelse avslöjar gömda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov.
Ditt betyg
3.6 av 60 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

14 maj 2018 | 16:00

Gripande drama om snattare som stjäl ens hjärta

Att blod inte är tjockare än vatten står i centrum för Hirokazu Koreedas familjedrama ”Shoplifters”. En vacker film som både bjuder på upplyftande humanism och några oväntade vändningar.
Det är uppenbart att Koreeda har familjen som sitt viktigaste ämne när han ska göra film. Eller snarare avsaknaden av familj. I tidigare filmer som ”Barnen som inte fanns” eller ”Sådan far, sådan son” (båda prisvinnare i Cannes) utforskar han hur man skapar sin egen gemenskap även om man inte är född in i den. Det temat går med största tydlighet igen i ”Shoplifters”.
 
Här möter vi i inledningen Osamu (Franky Lily) och en pojke som smidigt plockar på sig varor i en butik utan att betala. Men på väg hem får de plötsligt syn på en frysande liten flicka som verkar ha flytt sina destruktiva föräldrar. De bestämmer sig för att hon får följa med till deras hus där även tre kvinnor, varav en mormor, bor. Flickan är först avvaktande, men den lätt röriga och högljudda samvaron i familjen gör att hon snart bor där på obestämd tid.
 
Vid första anblick är det inte mer än så. Vi får följa de olika familjemedlemmarnas liv och se hur de försöker klara vardagen med lite pengar. Och egentligen hade det räckt så. Koreeda är en mästare i att skildra vardagliga situationer som egentligen inte har så mycket att säga, men som är helt fascinerande för oss biobesökare.
 
Men ”Shoplifters” har även andra sidor. När ungefär en tredjedel av filmen återstår kastar Koreeda om korten och tar historien till oväntade marker. Det fungerar överraskande bra och är ett gott grepp rent dramaturgiskt.
 
Skådespelarna är alla utmärkta, inte minst de två barnen, och filmen är stramt, men vackert bildsatt i all sin vardaglighet. Som vanligt väjer inte Koreeda för det sentimentala, men kryddar främst historien med en humanism som verkligen känns ända in i hjärtat.
| 14 maj 2018 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Japanskt familjedrama med mörka undertoningar, börjar som en feelgood film. Vi följer en ung pojke och hans till synes äldre man vi förmodar är hans pappa, dem hjälper åt att gömma dödavinklar i butiken så dem kan snatta i lugn och ro, supernöjda att dem kommer på nya knep att "handla gratis". Sedan klipps det in till en trång liten lägenhet där 5 personer samsas för att leva och få utrymme, alla har varsin uppgift att få vardagen att gå runt.... En dag efter en snatteri runda ser dem en ensam liten flicka, sitta utelåst och ensam på en balkong, och tar med henne hem för att flickan ska slippa frysa ihjäl, snart visar det sig att flickan är utsatt för misshandel och när familjen inte anmäler henne saknad, bestämmer sig den "alternativa" nya familjen att ta in henne på heltid, snart tränas även hon för fullt för att lära sig snatta snabbt och smidigt. Men sakta och säkert börjar en annan verklighet komma upp till ytan och vem är det som kommer få smällarna??.... Mysigt och annorlunda drama, men alltför lång, minst 30 min kunde kapas bort och storyn dör lite i mitten och man tappar lite intresse, men betyget blir en godkänd 3a.. Cast:Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka mfl.. AAA
Läs mer