See You Yesterday 2019

See You Yesterday poster

Synopsis

High school-eleverna C.J. och Sebastian är bästa vänner och har talang för vetenskap. De tillbringar varenda ledig minut med att förbättra sin senaste uppfinning: en ryggsäck som låter bäraren resa i tiden. Men när C.J:s storebror Calvin skjuts till döds av en polis bestämmer sig paret för att sätta den oavslutade uppfinningen på prov i ett desperat försök att rädda Calvin.
Ditt betyg
2.0 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

15 maj 2019 | 10:00

Fartfyllt och färgstarkt sci-fi-äventyr i Brooklyn

Spike Lee har producerat Stefon Bristols sci-fi-äventyr om två Brooklyn-kids som reser tillbaka i tiden. Filmen är något ojämn men ändå sevärd och underhållande.
"See You Yesterday" är en fartfylld, färgstark, och ”Tillbaka till famtiden”-liknande äventyrshistoria för den yngre publiken.
 
Filmen är dock långt ifrån Disney-filmernas oskuldfulla gulligull, som de muntert hemmagjorda tidsresedräkterna à la ”Kick Ass” korsat med ”Ghostbusters” kan lura en att tro. Sci-fi-dramat är nämligen satt i de tuffare delarna av Brooklyn, där polisbrutalitet och kriminalitet är ständigt närvarande. En granne skjuts ner av polis vilket framkallar Black Lives Matter-protester samt referenser till de ökända Crown Hights-kravallerna. Å andra sidan har filmen många slow motion-sekvenser inklippta av stadslivet som gör filmen till en sorts kärleksförklaring tillägnad området.

Filmens berättelse centreras runt de två afro-amerikanska Brooklyn-kidsen som sätter ihop tidsmaskiner hemma i garaget. CJ Walker (Eden Duncan-Smith) och Bash Thomas (Dante Crichlow) siktar på att vinna stipendier till prestigefyllda skolor med sina uppfinningar, men behöver förbättra dem först med hjäp av utrustning från skolans förråd. Läraren (en sjukdomsmärkt Michael J. Fox) upptäcker detta men låter det ske om de lovar att återställa allt de tagit efter lovet. Experimenten kan börja!

Men så skjuts CJ:s bror Calvin (Astro) til döds av en polis som misstar honom för en bodega-rånare. Frågan är om de kan utarbeta en plan för att åka tillbaka i tiden och rädda honom? Att mixtra med tiden och rymdens kontinuum skulle dock kunna ge katastrofala följder, men CJ sörjer sin bror och vill inte acceptera ödet. Fast ju mer hon försöker ändra på det, desto större blir följderna och resultatet blir inte alls som hon tänkt sig...

Spike Lee har producerat sin protegé Stefon Bristols långfilmsdebut, vilket man skulle kunna gissa sig till genom känslan som filmen förmedlar visuellt om inte annat. Berättelsen har mycket charm men kan upplevas som en smula ojämn, och binds inte riktigt ihop på ett tillfredsställande sätt. Dessutom ger den ett lite hemmagjort intryck, såsom tidsresescenerna till exempel, som ser ut som om protagonisterna stoppats in i psykadeliska 70-talsvideos. Det gör att den svajar lite mellan två och tre poäng utan att riktigt nå ända upp... "See You Yesterday" är dock fortfarande en sevärd och underhållande filmupplevelse med många tänkvärda element.
| 15 maj 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera See You Yesterday
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu