Searching 2018

Drama Thriller Mysterium
USA
102 MIN
Engelska
Searching poster

Synopsis

Efter att David Kims 16-åriga dotter försvinner påbörjas en utredning och en kriminalare blir tilldelad fallet. Men 37 timmar senare utan en enda ledtråd, bestämmer sig David för att leta på det enda stället ingen ännu letat. Stället där alla hemligheter finns samlade; hans dotters dator. David måste följa sin dotters digitala avtryck genom de kommunikationsmedlen vi använder varje dag.
Ditt betyg
3.3 av 92 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Searching
Biopremiär
21 september 2018
DVD-premiär
4 februari 2019
Digitalpremiär
4 februari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

28 augusti 2018 | 10:00

Rafflande mysterium på datorskärmen

En orolig far söker efter sin försvunna dotter via ledtrådar i hennes laptop. Höstens mest spännande thriller utspelar sig helt och hållet på datorskärmar, och det funkar förvånansvärt bra. Att "Searching" är full av oväntade twistar skadar knappast heller.
Det börjar med en ström av foton. Lilla Morgan ska börja skolan med två stolta föräldrar vid sin sida. Därefter pianolektioner, hemmafilmer och nya milstolpar i livet när flickan växer upp. De ljusa stunderna blandas med mörker. Kalendern påminner mamma Pam om läkarbesök, och mail vittnar om otrevliga provsvar. På några minuter presenteras ett collage över flera år i familjen Kims liv, och den skoningslösa sjukdomen som gjorde att tre blev två. Och filmen lämnar aldrig datorskärmen.

Skräckfilmen "Unfriended" var först med att låta en hel långfilm utspela sig på en datorskärm, men thrillern "Searching" gör det både smartare och bättre.

Här får vi följa några dramatiska dagar när femtonåriga Morgan spårlöst försvinner, och hennes far (John Cho) försöker ta reda på vad som hänt hans dotter. Vilka umgicks hon med, och varför tog hon ut en stor summa pengar innan hon försvann? Intrigerna utvecklas vidare via chattkonversationer, inlägg i sociala medier och e-mail, där David inser hur lite han vet om sin tonåriga dotter. Med hjälp av polisen Vick (Debra Messing) gräver han desperat efter svar och ledtrådar, samtidigt som omvärldens misstankar vänds mot honom själv.

Självklart får vi också se och höra skådespelarna, men alltid via webcam, FaceTime-samtal och övervakningsfilmer, vilket är ett minst sagt ovanligt grepp för att berätta den här historien. Och det fungerar otippat bra!
 
Jag blir lika imponerad av filmens tekniska små lösningar, som av att historien faktiskt griper tag. Att berätta allt på det här ovanliga sättet är inte bara en gimmick - här finns också en stark thriller som gång på gång överraskar mig med nya vändningar. Regissören Aneesh Chaganty har tillsammans med manuskollegan Sev Ohanian gjort höstens mest spännande thriller.

"Searching" handlar framför allt om föräldrar som är redo att göra allt för sina barn. Om den villkorslösa kärleken, om hur man hanterar eller undviker de svåra stunderna i livet. Och såklart om hur lite vi vet om varandra i den digitala åldern, trots att möjligheterna att kommunicera blir fler än någonsin. Filmen är ett imponerande hantverk men också en tänkvärd historia, som påminner oss om att leva i nuet och utanför skärmen.
| 28 augusti 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Underhållande och ganska trovärdig film om en pappa som via datorn söker efter sin dotter, som mystiskt försvinner. I letandet upptäcker han att hans dotter hade en del hemligheter, som också leder utredningen av hennes försvinnande på olika spår. I den fristående uppföljaren "Missing" är handlingen mycket rörigare, om än mer fartfylld med många fler vändrningar. Som helhet är Searching en modern "screen life" film, där allt utspelar sig på en datorskärm. Uppskattar man inte formatet kommer den här filmen inte landa så väl. Men accepterar man att allt skev via videosamtal, email och chattar är det en underhållande thriller och faktiskt lite bättre än efterföljaren "Missing". Betyg: 4/5
Läs mer
3
Kan vara lite påfrestande all tid vid datorn med googlande och sökande men efter det allra intensivaste så vänjer man sig lite och det blir en bra film utan en lugn stund där man får följa med på letandet av ledtrådar och försöka klura lite själv.
Läs mer