Screwed 2017

Screwed poster

Synopsis

17-åriga Miku och Elias hittar sig själva, och varandra, under en sommar på landet i Finland.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pihalla
Land
Finland
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

6 november 2017 | 09:20

Lättsam komma-ut-komedi

Två tonårskillar navigerar bland galna släktingar och sprudlande känslor under en händelserik sommar. Finska festivalfavoriten ”Screwed” lider av tekniska brister, men är söt och rolig så det räcker och blir över.
Med ”Screwed” levererar Finland sin tredje hbt-film på ett och samma år. Jämfört med konstnärs-biografin ”Tom of Finland” och independent-dramat ”A Moment in the Reeds” är denna en mer lättsam och bekymmersfri komma-ut- & coming-of-age-film som satsar på skratt och skruvade karaktärer.

Mikku är 17 år och oskuld. När föräldrarna är bortresta ordnar storebrorsan en fest för att Mikku ska kunna få till det med granntjejen. Men Mikku är inte intresserad. Varför, det blir klart för honom när Elias ramlar in i hans liv. Elias är självsäker, erfaren och spontan - raka motsatsen till Mikku. Men det är precis vad han behöver för att kliva ut ur sin bekväma zon och så småningom inse vem han är.

Mycket har hänt för hbt-personers synliggörande, frigörelse och acceptans sedan 90-talet. Boomen av filmer som ”Fucking Åmål” eller ”Beautiful Thing” lär ha hjälpt många unga bögar och flator att ta de skrämmande stegen ut ur garderoben. År 2017 är det oftast inte en lika dramatisk process, vilket den här feelgood-komedin skildrar. Å andra sidan lider filmen ”Screwed” just av att det saknas en konflikt. Förutom ett litet, märkligt påklistrat och oprovocerat gräl grabbarna emellan, finns det inte mycket till hinder. Man upplever därför lätt att filmen saknar handling.

Den saknar dock inte ett glatt humör och sköna karaktärer. De må vara något platta och ensidiga, från de två duktiga huvudrollsinnehavarna till familjemedlemmar som omger dem, men när alla agerar med den här härliga inlevelsen och ett lätt over-the-top-spel, blir de ett skönt gäng att hänga med. Dialogen är väldigt rolig, och fylld av sköna oneliners.

Visst är ”Screwed” en lågbudget-rulle ut i fingerspetsarna. Mest märks det i kameraarbetet, och samma scen kan utspela sig i väldigt olika ljus och färger. Bristerna i fotot blir den tydligaste påminnelsen om vi ser på ett kompisprojekt snarare än en biofilm.

Men mycket går att förlåta då det sprudlar av energi från alla inblandade. Och efter flera årtionden av hbt-film som fokuserat på mobbing, sjukdomar eller svårigheter, är denna rätt gulliga komedi en välkommen påminnelse om att ”it gets better” indeed.
| 6 november 2017 09:20 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Screwed
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu