Screwball 2018

Dokumentär
USA
105 MIN
Engelska
Screwball poster

Synopsis

En dokumentär som utforskar dopingskandalen i amerikanska baseball-ligan (Major League Baseball), där bland annat inblandade personer kommer till tals.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Screwball
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Robin Hakanen Martio

4 mars 2019 | 10:00

Så nära en home-run man kan komma

"Screwball" är lika rolig som den är informativ, och även om man inte har mycket till övers för baseball är oddsen goda att den kommer att träffa rätt.
Vad är det med skandaler som gör att man får så blodad tand och bara måste veta mer? Handlar det om skadeglädje eller helt enkelt jakten på en riktigt bra historia? I Billy Corbens "Screwball" är det de sistnämnda som serveras.

Vi får ta del av en av de största sportskandalerna i amerikansk historia, det vill säga vågen av "P.E.D:s", performance enhancing drugs (eller helt enkelt steroider),  som svepte in över baseball-världen och hade sin början under 2000-talet. Bland annat lär vi känna Tony Bosch, en man vars farmaceutiska raketkarriär började med att han gav råd till en bartender på en krogrunda. Vi hittar också Porter Fischer, en alldeles för godtrogen människoälskare som bara vill jobba på sin solbränna men som ovetandes fastnar i spindelns nät. Vi får höra om hjältar inom baseball och deras till synes oundvikliga förfall i korruption och dopingmissbruk.  

Känns inget av det här speciellt intressant än? Ingen fara, det kommer mera.

Vi får också ta del av fantastiska anekdoter och dramatiska händelseutvecklingar, samtidigt som glimten i ögat aldrig försvinner. Det är rappt, roligt och snyggt. Stundtals känns den nästan så parodisk att det påminner om en Michael Moore-dokumentär. Att dramatiseringarna av dessa historier utgörs helt och hållet av en rollsättning bestående av ungar gör det hela bara bättre.

Det tar inte lång tid innan filmen frångår intrycket av en sportdokumentär och känns mer som en väldigt intressant och underhållande kuppfilm i andan av Steven Soderbergh. Människor kommer till talan med fantastiska vittnesmål som gör att man ständigt bibehåller intressenivån. "Screwball" binder också galant ihop säcken i slutändan. Man vet i stora drag vart man är på väg, men får man avnjuta nya vändningar och svängar som berikar upplevelsen under resans gång - utan att man tappar tråden.

Det krävs en hel del skicklighet för att göra en dokumentärfilm inom detta område utan att det tappar appeal för den breda massan. Man lär sig ett och annat om baseboll, men det faller så naturligt in i filmberättandet att även den mest ointresserade personen kan ta till sig det som om det gällde ens egen hobby eller intresseområde.

Dokumentären kommer undan med att beröra ett annars rätt så allvarligt ämne som missbruk av anabola steroider med en känsla av humor och lättsamhet. Den är för att den nyttjar den perfekta motvikten till detta, det vill säga humor.  Men även om filmen är lättkonsumerad så har man lärt sig en hel del om ärlighet och rent spel - att göra en så konsekvent rolig dokumentär gör att moralläran inte alls känns forcerad eller klyschig.

Så, oavsett om du är intresserad av sport, skandaler, dokumentärer eller helt enkelt en bra story, ge den här filmen en chans.
 
"Screwball" visas på 2019 års Tempo Dokumentärfestival i Stockholm.
| 4 mars 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Screwball
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu