Schimpansen 2012

Dokumentär
USA
78 MIN
Engelska
Schimpansen poster

Synopsis

DisneyNature tar med oss djupt in i Afrikas djungler i detta äventyr. Vi får möta den söta babyschimpansen Oscar och hela hans stora familj. Omgivningen är en stor lekplats för lilla Oscar och hans vänner. Men när Oscars familj blir överfallen av rivaliserande schimpanser blir han lämnad ensam, tills en överraskande hjälp kommer och förändrar hans liv för evigt.
Ditt betyg
3.0 av 28 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Chimpanzee
Biopremiär
13 september 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

9 september 2013 | 12:01

Imponerande apfilm

Att lyckas med konstverket att bygga en spännande och gripande historia genom att likt ett dokumentärteam följa riktiga schimpanser förtjänar ordentligt med credd. Men man blir inte riktigt så medtagen som upplägget utlovar.

Djur på film brukar nästan uteslutet falla i två kategorier: knasiga komedier (gärna där de pratar eller gör annat tokigt) eller renodlade dokumentärer. Den här landar närmast den sistnämnda men har något så unikt som en gripande story. Vad som i teorin låter som en sedvanlig film om apor är faktiskt en imponerande skildring av naturens vackra men hårdhudade process.

Huvudkaraktären är Oscar, en babyschimpans som lever med sin familj i Afrikas djungel och obekymrat leker dagarna i ända som andra schimpanser i hans ålder gör. Men när familjen attackeras av rivaliserande apor och lämnas ensam i en tuff värld som är svår att överleva i utan en äldres tillsyn. Men lite oväntat så kommer någon till den lilles undsättning...

Det är ett mycket imponerande hantverk där dokumentärteamet följt Oscar och hans vänner med tacksam skärpa och intimitet. Det är påkostat och de förväntade skakiga handkamerorna är praktiskt taget helt uteslutet. Att en sådan här film med så pass stark dramaturgi faktiskt gjorts med riktiga apor i djungeln är smått fantastiskt.

Det är både roligt, sorgligt och spännande. Stora, starka känslor som animerade barnfilmer bara kan drömma om och ändå helt utvunna ur verkligheten. Självfallet är den även informativ utan att bli alltför repetitiv och pratig. Har man begränsad kunskap om schimpanser innan så blir den definitivt starkare efter den här filmen. Lite otippat nog så bidrar Tim Allen med en lagom pedagogisk och humoristisk berättarröst.

Det är en rar och god filmupplevelse. Men. Jag blir aldrig så gripen som jag känner att jag borde, kanske mycket på grund av att den ruvande "twisten" inte är så häftig som man hoppats på. Den ganska simpla historien överskuggas av själva hantverket och när man under eftertexterna får se delar av arbetet så känns det intressantare än själva huvudintrigen.

Det är en simpel men fin film, mer engagerande än någon vanlig naturdokumentär. Och Oscar är fullständigt bedårande. Men när det gäller en schimpans gripande öde så går mina tankar fortfarande till den fängslande dokumentären "Project Nim".

| 9 september 2013 12:01 |