Saw VII (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En dödlig kamp utspelas kring Jigsaws brutala arv. En grupp som överlevt Jigsaws grymma lekar samlas och tar hjälp av självhjälpsgurun Bobby Dagen, även han en av Jigsaws tidigare offer. Bobby Dagen bär dock på en mörk hemlighet som kommer att framkalla en ny terrorvåg med fällor och lekar du inte trodde var möjliga.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SAW VII

Sista spiken i kistan
Sjunde filmen i en oändlig serie gör inte några som helst försök till att återskapa den kvalitet originalet besatte, men hakar inte oväntat på 3D-trenden i ett desperat försök att höja biljettintäkterna. Tyvärr är den istället för den adrenalininjektion i serien den vill vara snarare en bekräftelse hur död och sopsorteringsbar "Saw"-filmerna numera är.

Jigsaw (Tobin Bell) har sedan första filmen haft ihjäl folk i diverse ambitiöst uttänkta dödsfällor med moraliska motiv. Allt eftersom har olika instabila medhjälpare dykt upp som tagit över då Jigsaw själv gick i graven i del 3 (men fortsatte dyka upp i återblickar då originalhistorien skulle utvecklas till trovärdighetsbegränsade längder). I de senaste uppföljarna har psykotiske detektiven Hoffman (Costas Mandylor) utfört Jigsaws blodiga verk och satt sin egen sadistiska prägel på det. Denna gång är det en lögnaktig författare (Sean Patrick Flanery) som utgett sig för att vara ett överlevande Jigsaw-offer och därför utsätts för en rad prövande fällor medan Hoffman försöker hitta Jigsaws änka (Betsy Russell) som tänkt vittna emot honom. Allt medan klockan tickar.

Då senaste filmerna alltmer blivit en upprepning av varandra så har man här (enligt pampiga trailrar och annonser) satsat på storslagna 3D-effekter, en urmjölkad trend som kändes gammal redan i sista kvarten av "Avatar". Tanken är att publiken ska få uppleva samma terror och skräck som filmens offer men effekten uteblir med undatag för lite blod och köttslamsor som flyger mot duken. 3D-nördar kan förbereda sig på en extrem besvikelse.

När det gäller storyn är det som vanligt en trist deja vu-upplevelse av det sämre slaget. Två dåligt sammanlänkade historier med ointressanta, osympatiska karaktärer och några helt orelaterade, oförklarade dödsscener med anonyma offer inslängda emellan (varav en blir en ofrivilligt komisk, blodig kärlekstriangel av "Paradise Hotel"-typen). En del blodiga effekter skulle få både Dario Argento och Tom Savini att dregla av förtjusning men de vanligtvis utstuderade dödsfällorna är (t.o.m. för den här serien) ovanligt fantasilösa, vilket även gäller upplösningens oundvikliga twist som smärtsamt går över gränsen vad det gäller trovärdighet.

Största problemet är dock karaktärerna som antingen är så pass tunna eller irriterande att intresset för deras öden är dödfött från början. Det skriks hysteriskt och regissören verkar ha tagit fikapaus under de intensivaste skräckscenerna. Att mördaren i denna film (liksom de två senaste) är en skoningslös psykopat, spelad av träbocken Mandylor, som dödar oskyldiga människor till höger och vänster, är så långt ifrån originalkonceptet från första filmen - som någonstans hade en skruvad sensmoral om att ta vara på livet - man kan komma. Stackars Flanery (kanske mest känd från "Boondock Saints" och TV-serien "Adventures of Young Indiana Jones") kämpar frenetiskt med en omöjlig roll medan en tragiskt avdankad, lönnfet Cary Elwes (som jag helst vill minnas från "Robin Hood: Karlar i trikåer") tillför lite pondus i ett alltför hastigt inhopp i samma roll han gjorde i första "Saw". Och Jisaw själv, Tobin Bell, dyker upp i en återblicksscen. Resten av skådespeleriet är på en nästan parodiskt dålig nivå.

Första "Saw" var ett fräsch, välkommet bidrag till seriemördargenren och som skräckfanatiker har jag gillat de ojämna men lättsmälta uppföljarna. Men denna gång har man inte ens försökt utan pumpat luft in i en nedläggningsredo, meningslös filmserie. Jigsaw kan lugnt sålla sig till Freddy och Jason, mer upptagen döing är svår att hitta, men när uppföljarna är på den här låga nivån kommer inte filmerna i sig sätta något större avtryck i filmhistorien.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
grillchirre
Han som jobbade för internal affairs var ett jäkla skämt till skådis, haha. Sämst i hela serien, skämskudden kom fram varje gång han skulle leverera!
Knaggebagge
Ett enda stort "jaha?".
Där man väntar sig ett iaf någorlunda tillfredsställande slut får man istället det motsatta. Slutet (eller?) är väldigt, väldigt långsökt. Det försöker verka smart, men misslyckas med det. Ganska stort.
Tar upp det som alla andra redan sagt: rosa blod. Överallt. Och what's the deal med detta 3D? För oss som kollade utan 3D var det tydligt vilka scener som var menade för 3D-glasögonen, men det var förhållandevis väldigt sällan och då det hände väldigt oinspirerat. In mindblowing 3D? Wouldn't think so.
Precis som i sexan försöker skaparna ställa frågan om vad som är rätt och fel, men storyn haltar och jag bryr mig inte så värst mycket om vår huvudperson. Kanske lite om hans fru, men annars är det hela bara slaktande av folk man inte ens känner någon kontakt med.
Allt som allt är detta ett oinspirerat avslut på en serie som kanske fortsätter ändå. Jag tror att det är dags för ett välplacerat *suck*. Svag 2/5.
N10
ALDRIG så länge jag finns, blir det en omtitt
Visa fler (72)

Relaterade filmer