Saw VII 2010

Skräck Thriller
USA
89 MIN
Engelska
Saw VII poster

Synopsis

En dödlig kamp utspelas kring Jigsaws brutala arv. En grupp som överlevt Jigsaws grymma lekar samlas och tar hjälp av självhjälpsgurun Bobby Dagen, även han en av Jigsaws tidigare offer. Bobby Dagen bär dock på en mörk hemlighet som kommer att framkalla en ny terrorvåg med fällor och lekar du inte trodde var möjliga.
Ditt betyg
1.9 av 349 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Saw 3D (Saw: The Final Chapter)
Biopremiär
29 oktober 2010
DVD-premiär
9 mars 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 oktober 2010 | 15:36

Sista spiken i kistan

Sjunde filmen i en oändlig serie gör inte några som helst försök till att återskapa den kvalitet originalet besatte, men hakar inte oväntat på 3D-trenden i ett desperat försök att höja biljettintäkterna. Tyvärr är den istället för den adrenalininjektion i serien den vill vara snarare en bekräftelse hur död och sopsorteringsbar "Saw"-filmerna numera är.

Jigsaw (Tobin Bell) har sedan första filmen haft ihjäl folk i diverse ambitiöst uttänkta dödsfällor med moraliska motiv. Allt eftersom har olika instabila medhjälpare dykt upp som tagit över då Jigsaw själv gick i graven i del 3 (men fortsatte dyka upp i återblickar då originalhistorien skulle utvecklas till trovärdighetsbegränsade längder). I de senaste uppföljarna har psykotiske detektiven Hoffman (Costas Mandylor) utfört Jigsaws blodiga verk och satt sin egen sadistiska prägel på det. Denna gång är det en lögnaktig författare (Sean Patrick Flanery) som utgett sig för att vara ett överlevande Jigsaw-offer och därför utsätts för en rad prövande fällor medan Hoffman försöker hitta Jigsaws änka (Betsy Russell) som tänkt vittna emot honom. Allt medan klockan tickar.

Då senaste filmerna alltmer blivit en upprepning av varandra så har man här (enligt pampiga trailrar och annonser) satsat på storslagna 3D-effekter, en urmjölkad trend som kändes gammal redan i sista kvarten av "Avatar". Tanken är att publiken ska få uppleva samma terror och skräck som filmens offer men effekten uteblir med undatag för lite blod och köttslamsor som flyger mot duken. 3D-nördar kan förbereda sig på en extrem besvikelse.

När det gäller storyn är det som vanligt en trist deja vu-upplevelse av det sämre slaget. Två dåligt sammanlänkade historier med ointressanta, osympatiska karaktärer och några helt orelaterade, oförklarade dödsscener med anonyma offer inslängda emellan (varav en blir en ofrivilligt komisk, blodig kärlekstriangel av "Paradise Hotel"-typen). En del blodiga effekter skulle få både Dario Argento och Tom Savini att dregla av förtjusning men de vanligtvis utstuderade dödsfällorna är (t.o.m. för den här serien) ovanligt fantasilösa, vilket även gäller upplösningens oundvikliga twist som smärtsamt går över gränsen vad det gäller trovärdighet.

Största problemet är dock karaktärerna som antingen är så pass tunna eller irriterande att intresset för deras öden är dödfött från början. Det skriks hysteriskt och regissören verkar ha tagit fikapaus under de intensivaste skräckscenerna. Att mördaren i denna film (liksom de två senaste) är en skoningslös psykopat, spelad av träbocken Mandylor, som dödar oskyldiga människor till höger och vänster, är så långt ifrån originalkonceptet från första filmen - som någonstans hade en skruvad sensmoral om att ta vara på livet - man kan komma. Stackars Flanery (kanske mest känd från "Boondock Saints" och TV-serien "Adventures of Young Indiana Jones") kämpar frenetiskt med en omöjlig roll medan en tragiskt avdankad, lönnfet Cary Elwes (som jag helst vill minnas från "Robin Hood: Karlar i trikåer") tillför lite pondus i ett alltför hastigt inhopp i samma roll han gjorde i första "Saw". Och Jisaw själv, Tobin Bell, dyker upp i en återblicksscen. Resten av skådespeleriet är på en nästan parodiskt dålig nivå.

Första "Saw" var ett fräsch, välkommet bidrag till seriemördargenren och som skräckfanatiker har jag gillat de ojämna men lättsmälta uppföljarna. Men denna gång har man inte ens försökt utan pumpat luft in i en nedläggningsredo, meningslös filmserie. Jigsaw kan lugnt sålla sig till Freddy och Jason, mer upptagen döing är svår att hitta, men när uppföljarna är på den här låga nivån kommer inte filmerna i sig sätta något större avtryck i filmhistorien.

| 29 oktober 2010 15:36 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Saw VII
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu