Sandor slash Ida 2005

Romantik Drama
Sverige
97 MIN
Svenska
Sandor slash Ida poster

Synopsis

Sandor slash Ida är filmatiseringen av den Augustprisbelönade och bästsäljande boken med samma namn av Sara Kadefors.

Filmen handlar om Sandor och Ida, två totalt olika tonåringar som träffas på chatten. Båda ljuger för varandra om vilka de är och när Sandor överraskar Ida blir allt fel...
Ditt betyg
2.2 av 293 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sandor slash Ida
Biopremiär
4 februari 2005
DVD-premiär
7 september 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Är boken alltid bättre än filmen?

De är varandras motsatser och ändå så lika. Ida är den coola partytjejen som lätt kommer in på Stockholms inneställen där hon super tills hon spyr. Vad ingen vet är att hon ensam får ta hand om sin arbetslösa mor som bara ligger hemma hela dagarna. Den kärlek hon inte får hemifrån, försöker hon istället få av ständigt nya killar som hon möter på krogen eller fester. Sandor bor i Göteborg, hans stora passion är balett vilket gör att han blir mobbad och utfrusen. Han har knappt några vänner, och en familj som har höga krav på att han ska lyckas. Festat eller haft sex, det har han aldrig gjort.

Båda är missnöjda med sina liv och längtar bort. De möts på en chatt och inleder en vänskap, men ljuger för varandra om sin vardag och intressen för rädsla av att inte låta tillräckligt intressanta. När de till slut möts blir allt bara fel.

Sara Kadefors ungdomsroman med samma titel kom ut för fyra år sen, och blev en jättesuccé med över 100.000 sålda exemplar (det vanliga för ungdomsböcker är 3000). Att överföra en omtyckt bok till film innebär alltid svårigheter. "Hur ofta får man inte höra att boken var bättre än filmen?", säger regissören Henrik Georgsson när han kommer upp på scenen innan filmens början, under premiärvisningen på Göteborg Film Festival. "Nu fastställer vi en gång för alla: filmen är alltid bättre än boken!".

Tyvärr, Henrik. Men jag minns vilket intryck boken gjorde på mig, när jag för några år sen lånade den av lillsyrran i brist på något att göra. Inget ont om filmen nu, den ÄR riktigt bra. Men en jämförelse är i detta fall oundvikligt, och tyvärr så saknar filmen lite av bokens känsla. Dessutom finns det logiska hål som blir extra tydliga på film. Det är det som hindrar mig från att ge en 4:a i betyg.

Men är man i rätt ålder, och kanske inte läst den innan, så är jag säker på att man finner filmen helt suverän. Den tar upp alla känslor man som tonåring brottas med, och vem som helst kan nog känna igen sig i Sandor eller Ida - otroligt bra gestaltade av nykomlingarna Andrej Lunusjkin och Aliette Opheim.

ONÖDIGT VETANDE "Sandor slash Ida" var egentligen menad som ett manus för SVT Drama men refuserades och blev en bok istället. En bok som vann Augustpriset 2001 för bästa ungdomsbok och det måste ha varit en skön revansch för författaren Sara Kadefors. Sara har även skrivit manus till "Fröken Sverige".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sandor slash Ida
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu