Sahara 2005

Action Äventyr Komedi
USA
124 MIN
Engelska
Sahara poster

Synopsis

I sin jakt på Nilens skatt hamnar Pitt mitt i en komplott då han räddar livet på en ung vacker forskare. Hon håller på att undersöka ursprunget till ett mystiskt virus som sprider sig som en löpeld över Nordafrika. Pitt måste nu finna källan till viruset för att förhindra en världskatastrof. Spåren leder Pitt till högt uppsatta män som är villiga att göra allt för att hindra honom.
Ditt betyg
2.2 av 355 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sahara
Biopremiär
6 juli 2005
DVD-premiär
2 november 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Vi fara till Sahara

En av årets största storfräsare är precis vad du kan vänta dig. Högljudd, explosiv och lite lagom hjärndöd. En perfekt svalka i sommarens hetta och som efteråt rinner av som armsvett i öknen.

Matthew McConaughey är äventyraren Dirk Pitt som åker till Afrika för att hitta ett försvunnet skepp vid namn ”Ship of Death”. Med sig på resan har han en schampo-perfekt Penelope Cruz och lustigkurren Steve Zahn. Att de lyckas stöta på problem i form av smygrasistiskt formade skurkar eller förrädiska landskap är ingen större överraskning, även om manuset ibland har lite småkluriga twister. Fast var lugn, den största hjärnkapaciteten som krävs här är under lågstadienivå.

Actionscenerna är rätt coola, framför allt då de försöker få lyfta ett förstört flygplan, och på en stor skärm är det lätt att bli förförd av de snygga bilderna, men filmen mår inte alls bra av eftertanke. Det finns stora hål i historien och ibland är karaktärerna så dumma att det nästan gör ont. Lite mer originalitet hade varit välkommen, det går ju trots allt att göra action-äventyrsfilmer med lite hjärna, till exempel ”National Treasure”. Dialogen lär väl inte heller göra att manuset blir oscarnominerat nästa år, men å andra sidan är det inte vitsen med ”Sahara”.

I kategorin sommarrullar med ståfräs möter den väl kriterierna. Man kan till och med säga att McConaugheys Dirk Pitt är en stake att räkna med. Hans nya hårimplantat och tvättbrädemage ser fantastiska ut och sidekicken Zahn är riktigt busig. Penelope Cruz… ja hon är väl Penelope Cruz, men den maskulina delen av publiken lär inte ha några invändningar.

Så för alla äventyrstörstande själar är ”Sahara” en godkänd oas. För oss andra några, några sandkorn som vi förstrött borstar av oss efter en behaglig dag på stranden.

ONÖDIGT VETANDE År 2001 var Hugh Jackman nära att skriva på för huvudrollen. Efter terrorattackerna flyttades inspelningen fram på obestämd tid. Hugh blev upptagen med bl.a "X-Men 2", och rollen gick till Matthew McConaughey.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sahara
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu