The Rules of Attraction - Lustans lagar 2002

Romantik Drama Komedi
USA
110 MIN
Engelska
The Rules of Attraction - Lustans lagar poster

Synopsis

En film av hjärnorna bakom Pulp Fiction och American Psycho! De otroligt bortskämda och överprivilegierade studenterna vid Camden College är bakgrunden för en ovanlig kärlekstriangel mellan en droghandlare, en oskuld och en bisexuell klasskamrat. Och gällande lustans lagar på Camden College finns det bara en regel: Det finns inga regler.
Ditt betyg
2.6 av 103 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Rules of Attraction
Biopremiär
9 maj 2003
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Sex, fester och inga regler

Dawson Leery lämnar sin småstads-high school för college och blir beroende av sex och knark. Det var ungefär vad jag trodde om "Rules of Attraction" före jag såg den. För James van der Beek kan väl inte spela någon annan än snälle pryde Dawson? Där hade jag fel, för han är verkligen duktig och övertygande i rollen som American Psychos lillebrorsa, Sean Bateman.

Filmen handlar om tre ungdomar på Camden College. Den utspelas i mitten av 80-talet men det hade lika gärna kunnat vara nutid. Sean säljer knark, är skyldig en annan langare massa pengar och ligger med hälften av den kvinnliga befolkningen på campusen. Lauren är oskuld och vill vänta med sex till hennes pojkvän Victor kommer tillbaka från tågluffningen igenom Europa. Samtidigt är hon tänd på Sean. Paul är gay och är tänd på Sean han också.

Filmen handlar om kärlek och knark, fester och självmordsförsök, men mest om sex. Den går inte heller ut på nånting, har inget budskap eller nåt. Kameran bara följer och iakttar dessa tre personer och deras vänner under några månader på college.

Däremot bjuder "Rules of Attraction" på en del intressanta bildlösningar och klipp som jag tror den är ganska ensam om i filmvärlden. Gillar man sånt så är filmen sevärd bara för det. Som i inledningsscenen då vi följer alla tre under exakt samma tidpunkt. Först ser vi vad Lauren har för sig, sedan spolas scenen helt enkelt tillbaka för att följa Pauls eskapader, spola tillbaka igen och vi får se vad Sean gör under dessa minuter. I en annan scen följer vi Lauren och Sean i en split-screen, tills de två möts i en skolkorridor och bilden snyggt flyter ihop.

Eller scenen där man under fem minuter får se Viktors flera månaders långa Europaresa i ett hypersnabbt videodagboks-liknande sammandrag med hans röst som nåt slags kommentatorspår. Fantastiskt. I övrigt är filmen stundtals rolig men stundtals rätt tråkig. Den anstränger sig för att vara gripande men det når inte riktigt fram. Som sagt, flera sevärda scener men de kan lika gärna ses på video.

ONÖDIGT VETANDE Boken är baserad på Bret Easton Ellis roman med samma namn. Sean Batemans storebror Patrick omnämns en gång, och just det, det är American Psycho-Patrick det handlar om. En till Ellis-bok, "Glamorama" är under inspelning och flera av karaktärerna från "Rules of Attraction" dyker upp, bl.a Viktor och Lauren. Dessa spelas även där av Kip Pardue och Shannyn Sossamon.

Milla Jovovich, modell och skådis i bl.a "Det femte elementet" och "Resident Evil" - om ni nu inte visste vem hon var - har med en låt på filmens soundtrack. (Varför? Because she's worth it, kanske...)

Eftertexterna rullar baklänges, de börjar med "Alla likheter med verkliga personer, döda eller levande..." etc, för att sluta med rollistan.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Som en blandning av American Psycho och American Pie. Boken är skriven av samma författare som American Psycho så atmosfären är densamma och det utspelar sig i college-miljö. En personlig favorit!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu