Romance and Cigarettes 2006

Romantik Komedi Musikal
USA
115 MIN
Engelska
Romance and Cigarettes poster

Synopsis

En modern vild musikal i samtidens New York, med låtar av bl a James Brown, Nick Cave och Bruce Springsteen. Den ständigt otrogne Nick Murder, ställs inför valet mellan sin älskarinna eller sin hustru. Producerad av bröderna Coen.
Ditt betyg
2.5 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Romance and Cigarettes
Biopremiär
31 mars 2006
DVD-premiär
23 augusti 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Skamlös musikal roar

Mina förväntningar var skyhöga när jag bänkade mig i biosalongen för att se ”Romance and Cigarettes”. Men vem kan klandra mig? Med en så lysande skådespelarensemble kan det bara inte bli fel. Att filmen är regisserad av John Turturro spädde på mina förväntningar ytterligare.

”Romance and Cigarettes” har i grunden ett rätt simpelt manus men i händerna på Turturro förvandlas den enkla otrohetshistorien till en märklig, galen och skamlös filmatisering.

Nick (James Gandolfini) arbetar med att bygga och reparera broar. Han bor med sin fru Kitty (Susan Sarandon) och tre döttrar i ett skabbigt arbetarklassområde. Nick är en trygg och vänlig man som arbetar hårt för att försörja sin familj. Men när han träffar Tula (Kate Winslet) sätts hans liv och äktenskap i gungning. Tula förför Nick fullständigt och får honom att följa hennes minsta vink. Tula är raka motsatsen till Nicks fru Kitty. Medan Kitty är mogen, stark och självsäker är Tula en vilsen ung kvinna som ser sex som den enda meningen med livet. Och Nick faller handlöst.

När hans otrohet uppdagas är Kitty inte rädd för konfrontation. Hon ringer kusin Bo, hennes trogne vapendragare. In träder en underbart stel och lysande Christopher Walken. Nick har nu fått något att bita i och måste kämpa för att vinna tillbaka sin familj och sitt forna liv.

“Romance and Cigarettes” påminner en hel del om Lars von Triers “Dancer in the dark”, men är absolut inte lika mörk och tragisk. Liksom i ”Dancer in the dark” brister karaktärerna ut i sång vid de mest oväntade tillfällen. Sången används som ett utlopp för alla de känslor som sprudlar i deras inre. Men den blir också ett sätt för karaktärerna att slippa undan den motiga och grå vardagen. 

Och precis som ”Dancer in the dark” är det här inte frågan om en vanlig romantisk musikal. Om man nu ens kan kalla det en musikal. När det stäms upp till sång är väl de enda som kan sjunga Mandy Moore och Kate Winslet. De andra nynnar eller mimar med i låtar där andra sångares röster fullkomligt överröstar dessa tappra försök.

”Romance and Cigarettes” är en fräck skildring av erotik, familjegräl och otrohet. Anspelningarna på sex är nästan för mycket och blir mer tröttsamma än provocerande. Men detta vägs upp av fantastiska skådepelarprestationer. Susan Sarandon spelar alldeles underbart och Steve Buscemi hade jag som vanligt velat se mer av. Han får alldeles för ofta bara vara med på ett hörn. Här spelar han Nicks vän Angelo som ger allehanda mindre lyckade råd om Nicks kärleksliv. Men jag blev besviken på Kate Winslet. Hennes tidigare filmer visar vilken lysande skådis hon är. Nu dansar hon mest runt och visar mer yta än innehåll.

Galna scener är det gott om. Som när Susan Sarandon går loss på ”fruktmannen” med ett träd och han förbittrat skriker: ”She hit me with a fucking tree.” Den här filmen presenterar en speciell sorts humor. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Jag älskar det. ”Romance and Cigarettes” är annorlunda, nyskapande och helt sagolik. Detta trots att det stundtals nästan blir fånigt med sångutbrotten och den fräcka komiken.

| 1 januari 2008 00:00 |