Resan till Melonia 1989

Resan till Melonia poster

Synopsis

Ett filmäventyr om två sagoöar i havet. Grönsaksön Melonia är ett förtrollat paradis som hotas av skumma skurkar från den av industrin förgiftade ön Plutonia. En fri fantasi kring William Shakespeares skådespel Stormen. Befolkad med ett myller av lustiga och fantasifulla figurer, utformade med Per Åhlins säregna känsla för långa näsor, tättsittande ögon och sladdriga kroppar.
Ditt betyg
3.2 av 162 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Resan till Melonia
Biopremiär
15 december 1989
DVD-premiär
22 oktober 2003
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
Barntillåten
Längd
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
En välgjord och charmig film, från Pennfilm studio, med fokus på slavbete, girighet och miljöförstöring. Saker som är aktuella även idag. Tycker det är tråkigt att den här filmen inte har blivit lika känd som "Dunderklumpen" och "Karl-Bertil Johnssons julafton". Hur många känner egentligen till den här filmen idag? Filmen inleds med en båt ute på havet. Båten är på väg till den grönskande och härliga ön Melonia. Ombord finns den buttre kapten Julgransfot och hans styrman och kokerska. Slug och Slagg, deras giriga uppdragsgivare, är också ombord. Vad ingen vet är att slavpojken Ferdinan har gömt sig i lasten. Plötsligt blir det en storm som får skeppet att sjunka. Men alla klarar sig och kommer till Melonia vid olika tillfällen. På Melonia bor trollkarlen Prospero tillsammans med sin dotter Miranda och poeten William. Prospero har även två slavar. stormfågeln Ariel och trädgårdsmästaren Caliban. Slug och Slagg börjar utforska ön och upptäcker att Caliban har ett magiskt elixir som de kan ha nytta av i sin plan att komma åt den magiska kraft som finns på Melonia. Den här filmen var en stor favorit när jag var liten och den är ännu idag lika underhållande. När jag var liten förstod jag inte filmen mörka budskap som är lika viktigt att förstå ännu idag. Jag gillar även tecknarstilen har charm även om någon detalj är lite konstig. Att se den här filmen är som att först bjudas på en mysig lite rolig familjefilm. När alla får reda på skurkarnas hot och går till handling, så blir filmen lite mörkare. Då kommer de mörka budskapen fram på allvar. Slug och Slagg är från en förorenad ö med maskiner som släpper ut smog och fabriksavfall och de har barnarbetare som bygger vapen. Deras stora projekt är en stor borrmaskin, som ska användas till deras plan för Melonia. Ja, det är ofta det produceras tecknad film i Sverige och jag är glad att någon kom på idén till den här. Jag upplever den bara som lite bortglömd idag. Jag har frågat flera personer om den här filmen, men nästan igen känner ens till den. Om du har möjlighet så se den. Det är mitt råd.
Läs mer
3
En positiv överraskning. Stilen på animeringen är egen och fulsnygg. Jag tycker inte det gör så mycket att regissörens andra filmer håller ungefär samma stil då stilen känns väldigt egen, så att säga och det gör att den sticker ut ifrån det som man brukar kunna förvänta sig av filmer inom genren. Handlingen är bra och tänkvärd. Kul att man har hämtat inspiration ifrån Shakespeare och en av hans pjäser. Musiken är bra och röstskådespelarna gör ett kanonjobb att ge karaktärerna liv. Det här är en film som jag hoppas kunna återkomma till då den känns värd att se om med jämna mellanrum. Och låt oss vara ärliga, så himla många animerade svenska filmer ser ju inte ljuset här i landet per år.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu