Reptile 2023

Drama Thriller
USA
134 MIN
Engelska
Reptile poster

Synopsis

Nichols är en tuff detektiv i New England som är orubblig i sitt arbete med att lösa ett fall där inget är som det först verkar. Ett fall som tillslut börjar att riva väggarna i illusionen av hans eget liv.
Ditt betyg
3.3 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Reptile
Digitalpremiär
29 september 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

29 september 2023 | 22:55

En kvalitetsthriller laddad med överraskningar

RECENSION. Regissören Grant Singer långfilmsdebuterar med en polisthriller som står stadigt på dramagrund. Det är en snyggt och kreativt förpackad mordutredning.
Det finns inget bättre än en film som ständigt överraskar längs vägen mot upplösningen. Jag vill känna att en film är oförutsägbar oavsett hur många filmer som jag har sett i den genre som den tillhör. Inom kriminalgenren är sådana filmer närmast rariteter.
 
"Reptile" här är ett sådant fynd. Allt börjar med ett brutalt mord på en fastighetsmäklare. Polisen Tom "Oklahoma" Nichols (Benicio del Toro) tar tag i utredningen. Med i den finns offrets kollega tillika pojkvän Will (Justin Timberlake), hennes före detta make Sam (Karl Klusman) och en man (Michael Pitt) som fått sitt liv förstört av en fastighetsaffär som offret var inblandat i.
 
Filmen tar sig tid att skildra metodiskt polisarbete när alla spår i den snåriga utredningen ska följas upp och de misstänkta uteslutas. Det känns aldrig stressigt, men det står heller aldrig stilla. Det är en konstart att hitta den perfekta balansen mellan spänning och trovärdighet i en polisthriller. Det här manuset gör det med fingertoppskänsla. Dessutom har det samma fokus på karaktärer som vilket högklassigt drama som helst.
 
Regissören Grant Singer gör här långfilmsdebut efter att ha gjort främst musikvideos innan. Precis som väntat från en filmskapare med ett förflutet i en så estetisk konstform så ser filmen fantastisk ut. Bildspråket i varenda scen känns uttänkt just för den scenen. Fotot är mestadels dovt nedtonat på starka färger och har drag av hårt stålgrått. När ljus från polisbilar skär igenom i skarp kontrast till det övriga visuella så skapas bländande ögongodis.
 
Förutom den snygga ytan så visar filmen upp stor kreativitet i sina bildlösningar. Speglar används på de mest effektiva sätt som jag sett sedan "Basic Instinct". Ett exempel är en scen där Tom söker igenom ett skåp medan halva bilden är ett förhör med Will sett i skåpets spegeldörr.
 
Filmens atmosfär är en stor del av anledningen till det starka grepp som den kopplar om tittaren. Känslan i berättandet är stram och kontrollerad. Det gör så att helheten känns effekfullt kylig. Som extra suggestion finns kuslig mystik som stundtals påminner om den första säsongen av "True Detective". Musiken som mest består av alarmerande ljud och skärande toner bidrar ytterligare till den hotfulla stämningen.
 
Del Toro gör en lysande insats i huvudrollen. Han ger sin karaktär den mänsklighet som krävs för att bära det allt tyngre drama som filmen övergår i. Timberlake leverar stark intensitet och gör Will till en karaktär som man inte vet var man har. Eric Bogosian är enormt trovärdig i en känslomässigt nyanserad roll.
 
"Reptile" är ytterligare en produktion som visar att skepsisen som finns mot Netflix originalfilmer känns obefogad. Den här filmen är bättre än det mesta som är gjort främst för bio. Jag kommer att hålla ögonen på vad Singer gör i fortsättningen för han är en filmskapare med potential att bli riktigt stor.
| 29 september 2023 22:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
helt otroligt bra spelad gjord i min smak tycke med max point
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu