Redacted 2007

Redacted poster

Synopsis

År 2006 uppdagades att amerikanska soldater våldtagit och mördat en ung flicka och avrättat hennes familj i Irak. Huvudpersonerna i filmen är en liten grupp soldater stationerade vid en gränskontroll som utsätts för svåra prövningar.
Ditt betyg
2.4 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Redacted
Biopremiär
2 maj 2008
DVD-premiär
22 oktober 2008
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Katarina Michnik

1 januari 2008 | 00:00

Välregisserat och upprörande drama

”Redacted” är ett handfilmat drama om ett brutalt övergrepp i krigets Irak. Detta välregisserade hantverk är tyvärr inte väl framfört och anstränger sig inte att nå bortom en av världens mest primära sanningar .

I mars 2006 våldtog en grupp amerikanska soldater en fjorton år gammal irakisk flicka och mördade henne och hennes familj. ”Redacted” berättar om detta genom en fiktiv historia om en bataljon amerikanska soldater som är stationerade vid en checkpoint i den irakiska staden Samarra.

Filmen är inte framförd på det traditionella sättet, utan visas till största del genom linsen till en amerikansk soldats handkamera. De scener som denne filmar varvas i ”Redacted” med inslag från säkerhetskameror, en fransk dokumentär, irakiska och amerikanska TV-nyheter, inbäddade journalisters material och filmer publicerade på amerikanska och irakiska hemsidor. Bortsett från att det (nästan) alltid är intressant och givande att se ickekonventionella lösningar, inkluderar De Palma genom detta på ett smidigt sätt flera olika sidor i denna konflikt, även om det huvudsakliga perspektivet är de amerikanska soldaternas.

Tanken med en skakig handkamera är vanligtvis att ge en känsla av realitet. Problemet är dock att vid ett sådant förehavande finns alltid risken för att resultatet blir, på köpet, för hemmagjort. Kanske beroende på att det är De Palma som står bakom, utsätts vi aldrig för det senare utan kan låta oss påverkas av det förra. Däremot är skådespeleriet amatörmässigt och otillräckligt emellanåt. Att De Palma har icke kända skådespelare till sin hjälp är förståligt och berömvärt, ett känt ansikte tar alltid bort en del fokus från filmens innehåll – däremot är det synd att filmmakarna i vissa av fallen inte har castat lite mer skickliga yrkesutövare. Det negativa intrycket på denna punkt förstärks av det faktum att karaktärerna stundtals är lite väl stereotypt formade. Samtidigt skulle jag inte vilja lägga för mycket krut på denna anmärkning, då intrigens deltagare inte är mer förutsägbara än vad vi, människor, brukar vara.

Det kan tyckas ofrånkomligt att inte jämföra ”Redacted” med framförallt ”In the Valley of Elah” men även med ”Lejon och lamm”. Men faktum är att det är meningslöst att göra något sådant i en recension, då dessa filmer är mer olika än lika – den enda gemensamma nämnaren är att de är kritiska till Irakkriget och följaktigen placeras i samma genre. Vilket för oss in på filmens tema. ”Redacted” innehåller framförallt en kritik av de övergrepp som begås i Irak mot civilbefolkningen men även av de amerikanska soldaternas situation. Desillusionerade, uttråkade och verksamma under stor psykisk press, vill de bort från Irak och förstår inte alls varför de egentligen befinner sig där. Punkt slut. Det är allt vi får.

Det största problem med ”Redacted” är just att filmen inte fördjupar sig i eller komplicerar ämnet. De Palma nöjer sig med att säga att krig är ett elände och leder till att fasansfulla övergrepp begås. Och ja, självklart är det upprörande. Den person som inte blir påverkad av det som filmen visar, måste ha någon form av känslomässig störning alternativt vara rejält avtrubbad. Jag skulle heller aldrig påstå att det budskap som De Palma förmedlar inte är viktigt. Det jag menar är att om en antikrigsfilm skall förtjäna ett högre betyg än bara godkänt, måste den säga sina åskådare något mer än det elementära påståendet att det är fel att döda oskyldiga. Vilket ”Redacted”, tillsammans med många andra föregångare, tyvärr inte gör.

ONÖDIGT VETANDE I USA fanns möjligheten att se ”Redacted” på TV via pay-per-view, par veckor innan biopremiären.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Redacted
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu