Red Island 2023

Drama
Frankrike
117 MIN
Franska
Red Island poster

Synopsis

Madagaskar blev självständigt 1960 men drygt tio år senare har fransmännen fortfarande militär närvaro på ön. Till glädje för de stationerade officerarna och deras familjer som lever ett priviligierat semesterliknade liv i värmen. Tioåriga Thomas har skallen full av serietidningsinspirerade fantasier och glider runt i omgivningarna med nyfiken blick på allt som omger honom, samtidigt både hans och alla andras värld undan för undan öppnas upp mot en ny verklighet.
Ditt betyg
2.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'île rouge
Biopremiär
5 juli 2024
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Charlotte Brange

1 juli 2024 | 10:00

Bländande vacker montagefilm

RECENSION. Paradisön Madagaskar är backdroppen för denna retrodoftande och vackra, om än lite vilse, historia om ett ögonblick i livet under ett drömskt 70-talet.
Hand upp, hur många har sett en film som utspelar sig på Madagaskar? Och nej, den förstås animerade zoo-filmen räknas inte. Madagaskar är en ibland bortglömd ö belägen på Afrikas östkust som ofta beskrivits som ett riktigt paradis. Fram tills på 1960-talet var dock denna fina ö, till ytan världens fjärde största ö, koloniserad av Frankrike vilket just är historien bakom denna film - fransmännen som stationerades att vara kvar.
 
Vår nostalgiska historia utspelar sig under 1970-talet på en fransk militärbas belägen just på Madagaskar. Men tro inte detta är en strikt soldathistoria - här får vi följa en hel ensemble av karaktärer som var och en betraktar sitt utflyktsmål från varsitt perspektiv. Bland annat följer vi med den 10-åriga observatören Thomas på sina äventyr och hans livliga fantasi kring seriefiguren han kallar “Fantômette”. Parallellt följer vi även föräldrarnas stundtals knackiga förhållande och omgivningens fester, knäckta relationer och krokodiler i poolen. Allt är inte guld och gröna skogar, inte ens i vad som ska vara paradiset.
 
“Red Island” är en ofantligt vacker film som tack vare sin noggranna filmning ser ut att komma direkt från någons ömma barndomsminne. Det är därmed svårt att ens greppa att den här filmen är inspelad i nutid, för så skickligt är hantverket. Den härligt orangea sepiatonen som vi får avnjuta alltigenom varenda filmruta är ren cinematografisk magi, och bör studeras av alla som gillar avancerad fotografi, rörlig bild och allra helst i kombination.
 
Skönhet är dock inte allt, för historien tampas en del med ett ojämnt tempo och så många montage att det ibland känns som en ren musikvideo. Även om det kan kännas härligt att få drömma med bland sanddyner och den brännande solen blir jag förvirrad kring var filmen faktiskt är på väg. Regissören Robin Campillo har själv benämnt det som en “högst personlig” film och det är nog det som också avspeglar sig på kompositionen - det är mycket som ska klämmas in.
 
Filmens sista del knyter ihop säcken på ett sätt där de som jag faktiskt hade velat lyssna på får använda sin röst. Där och då vävs minnesrutorna samman till en film och jag uppskattar att perspektivet lyfts en aning. Sammantaget är “Red Island” en nostalgitripp om en plats, berättelse och en tid i livet som du säkert kan relatera till men aldrig exakt har upplevt på detta vis.
 
| 1 juli 2024 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Red Island
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu