Red 11 2019

Red 11 poster

Synopsis

Filmen bygger på Robert Rodriguez upplevelser från ett forskningssjukhus, dit han anmälde sig för experiment för att få ihop pengar till sin första långfilm "El Mariachi". Budgeten för "Red 11" ligger på 7000 dollar.
Ditt betyg
1.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Red 11
Land
USA
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

23 maj 2019 | 20:30

Lågbudgetthrillern har glimten i ögat

Jodå, det går att göra långfilm för 70.000 kronor. Iallafall om man heter Robert Rodriguez och vet hur man kramar ur det mesta ur varenda öre. Det kommer kanske inte se snyggt ut eller vinna priser, men vem säger att det inte blir underhållande?
I våras kom han med ett påkostat sci-fi-spektakel. Robert Rodriguez är redan aktuell med årets andra långfilm, som kostade lika mycket att göra som en kvarts sekund (!) av "Alita Battle Angel".

När Robert Rodriguez var i 20-årsåldern spelade han in debutfilmen "El Mariachi" för ynka 7000 dollar. Pengarna fick han ihop genom att sälja sin kropp till medicinska experiment. Det är dessa händelser som inspirerat både handlingen och tillvägagångssättet i "Red 11", som handlar om... en ung filmregissör som anmäler sig frivillig till skumma medicinska experiment.

Filmens huvudperson (Roby Attal från "Hell Fest") är i ett pressat läge då han är skyldig mexikanska kartellen en stor summa pengar. Han går med på att spendera två veckor på ett laboratorium, där en ny snabbläkande drog testas. De unga männen i studien delas in i grupper uppdelade med T-shirtar i olika färger. Vår hjälte blir Red 11, en anonym deltagare i ett mystiskt experiment som bara ter sig allt märkligare för varje dag.

"Red 11" är en riktig b-film med ett skruvat koncept som berättas med glimten i ögat. Det mesta utspelas inom väggarna på det avskilda labbet, men jag tycker mig känna igen vissa utomhusmiljöer från "Alita Battle Angel". Så ta den där budgeten med en nypa salt, en man som Rodriguez har nog sina resurser ändå.
 
Filmen är alltså inspelad på samma sätt som hans första, "El Mariachi". Och jag tycker lite synd om skådespelarna som antagligen fått ställa upp helt gratis, då lågbudget i detta fall inte var ett tvång utan ett val. Men heter man Rodriguez kommer man nog undan med mycket, och man kan gissa att folk står på kö för att jobba med honom. Här finns inga kända ansikten, han jobbar med amatörer, vänner och sina egna barn.

Han har flera blinkningar tillbaka till sina tidigare filmer. Skön metahumor och en stor dos självironi. De komiska inslagen kommer från bland annat karaktären Score, en patient som nördat in sig på filmmusik. Med sin iPad skapar han spontant dramatiska ljudspår till alla händelser.

Riktigt otäckt blir det aldrig, detta är snarare en film som flörtar med genres som sci-fi och skräck än går hela vägen till sängs med dem. Budgeten är en begränsning som mest märks i fotot, men ambitionerna är det iallafall inget fel på och Rodriguez rappa berättarstil känns igen. Och nä, filmen är inte bra, i någon klassisk betydelse av ordet "bra". Den osannolika historien har sina plotholes. Det känns som att manuset skrevs på en helg och allt spelades in under några stressiga dagar. Antagligen är det precis så "Red 11" blev till!

Men det är jäkligt häftigt hur han går tillbaka till sina rötter, nu med 25+ års erfarenhet i bagaget. Många kan nog se "Red 11" som en inspirerande filmskola. Den som vill veta mer kan leta upp dokuserien "The Robert Rodriguez Film School" som gjordes under inspelningen.
| 23 maj 2019 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Red 11
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu