Rebellion (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
April 1988, Nya Kaledonien. Trettio gendarmer har tagits som gisslan av en grupp kanakiska rebeller, varpå trehundra militärer skickas från metropolen för att befria sina kollegor. Politikerna vill visa Frankrikes sin auktoritet även om man måste svika sina löften, sina bröder och sin moral. "Medan vi faller"-regissören Matthieu Kassovitz når nya höjder med actionspäckad granskning av kolonialism.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
3.0 av 12 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: REBELLION

Suveränt politiskt drama
#SFF11 - "Medan vi faller"-regissören Matthieu Kassovitz har inte bara skrivit manus, han regisserar och agerar även huvudrollen i detta politiska, enormt stilsäkra och välgjorda drama som är en 135 minuter lång nagelbitare.

"Rebellion" börjar i slutet och inledningsscenen spelas bokstavligen baklänges. Det är 1988 på den franska kolonin Nya Kaledonien där militär tycks skjuta på och fängsla civila ute i djungeln. Medan inledningssekvensen rullas upp baklänges berättar den militära gisslanförhandlaren Philippe om situationen som involverar franska gendarmer, inhemska kanaker och fransk militär i en blodig uppgörelse.

Från denna scen, som vi förstår är slutet spolas filmen tillbaka ytterligare nio dagar och nu får vi följa det spännande händelseförloppet som leder fram till djungelmassakern. För det är ett spännande förlopp även om vi har sett utgången. Philippe och hans styrka flygs till den lilla ön, några blir gisslan hos de rebelliska kanakerna och det är nu hans jobb att förhandla med allt och alla. Att det dessutom är valår i Frankrike och alla politiker gör allt för att spänna politiska muskler och vinna poänger av situationen gör det hela till ett veritabelt getingbo. 

Matthieu Kassovitz är manusförfattare, regissör och agerar även huvudrollen som den alltmer pressade Philippe. Det är en bedrift som han utför med den äran. Det är rappt, stilsäkert och engagerande från början, som är slutet, till filmens riktiga slut 135 minuter senare.  

Henrik Emilson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Wugllabang
Detta var förjävla bra! Riktigt intensiv och snyggt uppbyggd politisk thriller som både lyckas vara samhällskritisk och löjligt spännande. Det börjar med ett relativt långsamt tempo och eskalerar sedan gradvis fram till slutet som helt ärligt kan vara det mest spännande jag sett i hela mitt liv. En 15 minuter lång, intenisv, och super autentisk tagning som fick mig att hålla andan av spänning, med ett riktigt mörkt och jävligt slut och ett starkt budskap om ärlighet dessutom. Som en blandning mellan Tinker Tailor Soldier Spy och The hurt locker skulle jag vilja säga, fantastiskt! Stark fyra. 

4/5.

Veckans populära filmer

Visa fler