Rebellion 2011

Action Drama Historisk
Frankrike
129 MIN
Franska
Rebellion poster

Synopsis

April 1988, Nya Kaledonien. Trettio gendarmer har tagits som gisslan av en grupp kanakiska rebeller, varpå trehundra militärer skickas från metropolen för att befria sina kollegor. Politikerna vill visa Frankrikes sin auktoritet även om man måste svika sina löften, sina bröder och sin moral. "Medan vi faller"-regissören Matthieu Kassovitz når nya höjder med actionspäckad granskning av kolonialism.
Ditt betyg
3.0 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
L'ordre et la morale
Biopremiär
12 september 2011
DVD-premiär
13 mars 2013
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Koch Media
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Henrik Emilson

15 november 2011 | 14:01

Suveränt politiskt drama

#SFF11 - "Medan vi faller"-regissören Matthieu Kassovitz har inte bara skrivit manus, han regisserar och agerar även huvudrollen i detta politiska, enormt stilsäkra och välgjorda drama som är en 135 minuter lång nagelbitare.

"Rebellion" börjar i slutet och inledningsscenen spelas bokstavligen baklänges. Det är 1988 på den franska kolonin Nya Kaledonien där militär tycks skjuta på och fängsla civila ute i djungeln. Medan inledningssekvensen rullas upp baklänges berättar den militära gisslanförhandlaren Philippe om situationen som involverar franska gendarmer, inhemska kanaker och fransk militär i en blodig uppgörelse.

Från denna scen, som vi förstår är slutet spolas filmen tillbaka ytterligare nio dagar och nu får vi följa det spännande händelseförloppet som leder fram till djungelmassakern. För det är ett spännande förlopp även om vi har sett utgången. Philippe och hans styrka flygs till den lilla ön, några blir gisslan hos de rebelliska kanakerna och det är nu hans jobb att förhandla med allt och alla. Att det dessutom är valår i Frankrike och alla politiker gör allt för att spänna politiska muskler och vinna poänger av situationen gör det hela till ett veritabelt getingbo. 

Matthieu Kassovitz är manusförfattare, regissör och agerar även huvudrollen som den alltmer pressade Philippe. Det är en bedrift som han utför med den äran. Det är rappt, stilsäkert och engagerande från början, som är slutet, till filmens riktiga slut 135 minuter senare.  

| 15 november 2011 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rebellion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu