Rebel 2022

Action Drama Krig Thriller
Belgien
135 MIN
Franska
Arabiska
Rebel poster

Synopsis

Drama som skildrar hur två bröder från Bryssel på olika vägar successivt dras in i radikaliserade jihadist-kretsar, och så småningom blir IS-krigare i Syrien. Samtidigt följer vi deras mors kamp för att skydda den yngre brodern som bara är 13 år.
Ditt betyg
4.0 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

30 maj 2022 | 12:15

Explosivt och gripande krigsdrama

Grabbarna bakom ”Bad Boys For Life” har återvänt hem till Belgien för ett mindre påkostat och mer personligt projekt. Men den gripande historien om en ung IS-krigare har samma energi och breda kommersiella ambitioner som deras Hollywooddebut. En mäktig filmupplevelse!
En scen tidigt i den här filmen gör det tydligt att kaxiga Rebel” ämnar att sticka ut i mängden. Unge rapparen Kamal råkar se nyheterna om inbördeskriget som brutit ut i Syrien. Frustrerad över omvärldens ignorans börjar han att rappa om sina känslor. Han sitter på restaurang omgiven av sina vänner som först inte lägger märke till det, men strax förvandlas snabbmatshaket till en musikvideoscen, komplett med pyroeffekter och allt, medan gästerna blir bakgrundsdansare och statister. Det är ett djärvt val för en film som i övrigt lägger stor vikt vid realism. Ett oväntat avbrott, som i en mäktig musikal.
 
Där och då inser jag att jag älskar den här filmen. Där och då har regissörerna min fulla uppmärksamhet, för att de vågar gå utanför det förväntade och konventionella. Lite synd är det förstås att spoila ett överraskade stilgrepp såhär, men nu är det gjort. Det är ett kreativt val som fångar publikens uppmärksamhet, och ”Rebel” har fler äss i rockärmen. Som fantastiska skådespelare, en stark berättelse som ryckt ur samtida nyhetsrubriker, och ett slut som lämnar mig med gåshud och tårar i ögonen.
 
Handlingen följer Kamal, en småkriminell ung Bryssel-bo med marockanska rötter, som lämnar sin familj och sticker till Syrien för att kriga för IS - övertygad att han valt att stötta den goda sidan i konflikten. Väl på plats tar man ifrån honom hans pass och hans mobil, istället beväpnas han med en videokamera för att dokumentera de våldsamma striderna. Snart inser han att det kanske inte var världens bästa idé, men det är försent att vända hem.
 
Den belgiska filmskaparduon Adil El Arbi och Bilall Fallah fick på sig Hollywoods ögon med sin genombrottsfilm "Black" från 2015. Häromåret fick de följa i Michael Bays fotspår och göra den framgångsrika blockbustern ”Bad Boys For Life" ihop. Nu återvänder de till hemlandet för ett mer personligt projekt. Titeln är mycket passande. Adil och Bilall känns som två rebeller i filmvärlden. Dels har de hittat en gripande och högaktuell story, dels berättas den på ett sätt som effektivt fångar Youtube-generationens intresse. Med samma energi som i en Jerry Bruckheimer-rulle avslöjar "Rebel" metoderna som ligger bakom IS radikalisering av ungdomar, och hur ett utstuderat propaganda-maskineri är ett viktigt men bedrägligt vapen i ett modernt krig.
 
Intensiva stridsscener filmas med långa tagningar och samma närvaro som i en dokumentärfilm. Tidshopp och skiftande perspektiv håller oss på helspänn - var i historien vi befinner oss är inte alltid självklart. Hemma i Belgien finns en orolig mor (briljant spelad av Lubna Azabal från "Nawals hemlighet"), och en lillebror som ser upp till Kamal som en hjälte och idol. Dessa tre historier vävs samman i en film som levererar både explosiv krigsaction, ett starkt familjedrama och otippade musikalscener - det gör "Rebel" till en oförglömlig filmupplevelse.
| 30 maj 2022 12:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rebel
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu