Ran (1985)

3.5
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Det storslagna mästerverket "Ran" - Akira Kurosawas fantastiska version av Shakespeares Kung Lear - är en magisk blandning av japansk historia, Shakespeares intrig och Kurosawas egna känslor kring lojalitet.

I 1500-talets Japan kungör en åldrad ledare, Lord Hidetora (Tatsuya Nakadai), sin avsikt att dela landet lika mellan sina tre söner. Hans beslut att dra sig tillbaka utlöser en maktkamp mellan de tre sönerna när Hidetora faller för de två äldstas falska smicker och förvisar den yngste när han säger sanningen. Det brutala förräderiet gör till slut Hidetora galen och han förgör hela sin familj och sitt kungarike. Starka, mänskliga känslor och fantastiska skådespelarinsatser har tillsammans skapat en av de mest hyllade japanska filmerna genom tiderna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Moviemaster
Såg filmen en andra gång och jag tycker att den var mycket bättre den här gången. Otrolig snygg film, färgerna, miljöerna och scenografin är helt perfekt. Första 50 minuterna på filmen är verkligen svinbra, men sen tappar den lite allt eftersom den gamle mannen blir vansinnig. Det blir lite segt att se honom vandra omkring och skrika för sig själv.

Annars är det en episk film som är en riktigt mäktig upplevelse. Finns väl inga stridsscener i någon film som är såhär mäktiga och välkoreograferade.  Höjer betyget till en 4:a.
adeadvid
Uppenbarligen saknas nått i mitt filmsinne men det här föll jag inte för alls. Välspelad, snygg och i vissa scener blinkar det verkligen till. I övrigt oengagerande och ruskigt seg. Räcker inte längre än en tvåa.
Rrobin
Var väldigt tveksam till denna film innan, jag vet inte riktigt varför. Jag älskar akiras filmer men föredrar att det skall vara i svartvitt. Det tveksamma inom mig försvann dock fort efter den första delen. Vilken underbar film om förräderi, synd och lite rättvisa! En väldigt stark fyra!
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler