Radio 2003

Drama Sport
USA
105 MIN
Engelska
Radio poster

Synopsis

Efterblivne James Robert Kennedy är en ensamvarg som ägnar sina dagar åt att hänga vid fotbollsplanen. Fotbollstränaren Harold Jones som är en av stadens mest respekterade män låter honom hjälpa till vid träningen och ger honom smeknamnet Radio för hans kärlek till musik och gamla radioapparater. Sakta vinner Jones Radios förtroende och visar honom en helt ny värld. Men deras vänskap ifrågasätts av stadens invånare som tycker att Jones borde koncentrera sig på fotbollsträningen istället. Jones tvingas ta ett svårt beslut som påverkar både hans familj, hans vänskap med Radio och hans karriär som fotbollstränare.
Ditt betyg
3.1 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Radio
Biopremiär
7 maj 2004
DVD-premiär
29 september 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Viktoria Dymenou-Wallén

1 januari 2008 | 00:00

Sevärd historia om en unik vänskap

Filmen "Radio" baserar sig på en verklig vänskap mellan fotbollstränaren Harold Jones och Radio. Radio är en ung man som har ett handikapp och läkarna beskriver honom som en ”helt vanlig pojke, bara lite långsammare än andra”.

De två männen har båda något gemensamt; ett brinnande intresse för fotboll. Harold Jones (Ed Harris) sliter och kämpar till hundra procent för att få sitt fotbollslag i toppform inför säsongen och Radio (Cuba Gooding Jr) går varje dag med sin vagn förbi fotbollsplanen för att inte missa ett enda träningspass. Mötet mellan dem blir slutligen oundvikligt och man får se början på en vänskap som med tiden växer sig allt starkare och starkare. Det utvecklas en far-och-son-relation mellan Harold och Radio, och Harold Jones låter ingenting komma emellan deras vänskap, någonting som omgivningen inte godtar.

Ed Harris spelar oerhört bra i rollen som Harold Jones och får fram en sentimental men också hård sida som finns hos en man som älskar sin vän och samtidigt iskallt måste skydda honom mot personer som vill honom illa. Han skiftar mellan att vara en tränare som kräver hundraprocentig disciplin och engagemang till att själv ge hundra procent för att bryta sig in i det hårda försvarsskal som Radio skapat för att inte såras av någon. Det är helt klart att Harris skådespeleri är en av anledningarna till att filmen är så bra.

Titelrollen spelas av Cuba Gooding Jr och det är en svår roll att spela. Filmen är som sagt oerhört bra och Goodings skådespeleri är även det bra, men det känns ändå som att det på något sätt inte räcker för att spela en så central roll som Radio faktiskt är i filmen. Det känns lite som att Cuba Gooding Jr:s försök till att måla upp en osäker men godhjärtad man gömd bakom ett tillbakadraget beteende misslyckas och detta drar ner filmen lite grann. Även om han verkligen försöker blir dock hans roll som Radio inte helt trovärdig. Försöket leder istället till att Radios handikapp spelas över och att han framställs som en olycklig och av samhället missförstådd man.

Bortsett från detta är dock filmen som helhet mycket bra. Den innehåller dramatik, humor och även lite fotboll för den som är intresserad. Filmen är intressant hela tiden och man blir inte alls besviken, snarare tvärt om. Den är definitivt värd att se.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Radio
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu