R-point 2004

Action Krig Skräck
106 MIN
Koreanska
R-point poster

Synopsis

R-Point är en sydkoreansk skräcksuccé som gick direkt till förstaplatsen på biotoppen vid hemmapremiären 2004. Under Vietnamkriget skickas en grupp sydkoreanska militärer ut på ett hjälpuppdrag i djungeln som leder till mysteriska dödsfall och försvinnanden.
Ditt betyg
2.3 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
R-point
Biopremiär
22 juli 2005
DVD-premiär
14 november 2005
Språk
Koreanska
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Effektiv koreansk actionrysare

Det har gjorts massor med främst amerikanska filmer om Vietnamkriget. Allt sedan mitten av 70-talet efter krigets slut till idag har man gjort ett antal filmer med Vietnam som tema; ”Apocalypse Now”, ”Plutonen”, ”Good morning Vietnam”, Född den fjärde juli”; listan kan göras lång. Det är kanske ett sätt för Hollywood att hylla sina soldater. Visserligen tog kriget slut för 30 år sedan men Vietnam är ett eget kapitel i USAs historia. Än gör sig kriget och dess fasor påmint på olika sätt. Drygt 2000 amerikanska soldater saknas fortfarande. Många av dem som kom hem hade varit med om hemska upplevelser och blev aldrig sig lika igen.

Den koreanska actionskräckfilmen ”R-Point” utspelar sig 1972. Ett gäng på nio soldater skickas ut till ett område kallat R-Point för att söka efter soldater som tidigare vistats där och inte återkommit. Fem dygn har man på sig för att leta reda på de försvunna kamraterna. Det borde inte vara några problem. De är alla unga, starka och modiga. Det som få av dem känner till eller bryr sig om är att ett tempel som finns i området är byggt på en kyrkogård där kineser som dödade en massa vietnameser begravde dem. Det var visserligen massa år sedan men det är nog lika bra att respektera de dödas sista viloplats.

De unga soldaterna vill ju gärna roa sig också lite och skämta med varandra, som att gömma sig för kamraterna och låta bli att besvara de andras anrop. Det är kul när det är tillfälligt men det kan ibland bli lite kusligt om alla plötsligt bara försvinner som om de hade slukats av jorden. Det är en känsla som man ibland får vara med om; alla verkar plötsligt borta, utan någon förklaring. Nu kanske man tror att de inte hittar varandra för massa ogräs och träd ute i fält men det är inte allt. Inne i det gamla templet som utgör tillfälligt läger sker också märkliga saker. Saker och ting verkar utbytta, grejor verkar flyttade utan att någon rört dem och oförklariga saker börjar hända. Soldaterna börjar bli irriterade, rentav trötta och förbannade på varandra. Ingen vill utge sig för att vara en mes för den som verkar svag blir lätt retad av andra. Man känner sig lite paranoid; vad är det som händer? Det är kusligt. Man känner nästan att något obehagligt ska hända.

”R-Point” är enligt mig som en blandning av ”Blair Witch Project” där ett gäng glada ungdomar ger sig ut till skogen och den sevärda skräckisen ”My Little Eye” där fem ungdomar befinner sig i ett bevakat hus. I det här fallet är man inte instängt i ett hus och kan röra sig ute också men vad hjälper det när man ändå verkar bevakad? Förvirringen stiger. Ingen och ingenting verkar vara det man tror. Man kan inte ens lita på sina egna kamrater.

”R-Point” är en överraskande bra actionskräckfilm. Den är effektiv, stämningen är tät och pulsen stiger kontinuerligt. I stort sett inga specialeffekter förekommer. Ändå lyckas den väl med att skrämma slag på åskådaren. Klart sevärd och intressant. I både hemlandet Korea och övriga Asien har den här filmen tagits väl emot av publik och kritiker, toppat listorna och slagit kassarekord. Det är en nagelbitare som håller tittaren i sitt grepp ända in i slutet. En actionskräck som passar utmärkt i den lugna sommaren. Det är möjligt att du vill se den fler än en gång!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera R-point
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu