Queen of Katwe 2016

Drama Biografi Sport
Sydafrika
124 MIN
Engelska
Queen of Katwe poster

Synopsis

Detta är historien om schackundret Phiona Mutesi. Uppväxt i slummens Uganda finner Mutesi en väg från fattigdom till berömmelse genom sin skicklighet i schackspel. Baserad på den verkliga historien om Phiona Mutesi och hennes resa för att bli en av Ugandas bästa schackspelare genom tiderna. 
Ditt betyg
2.7 av 19 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Queen of Katwe
Biopremiär
17 februari 2017
Språk
Engelska
Land
Sydafrika
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

9 februari 2017 | 10:00

En ugandisk Askunge

Med ”Queen of Katwe” har Disney satt tänderna i en afrikansk version av deras tacksamt klassiska Askungen-saga. Baserad på den sanna historien om schacksnillet Phiona och hur ett brädspel tog henne från Ugandas tragiska slum till dess finaste salonger, är det lite av ett lyckopiller som faller på sin egen klyschighet.
Det var efter att ha gjort en dokumentär om Robert Katende, Phionas schacklärare, som idéen att filmatisera historien började växa i regissören Mira Nair. Med mysigt färgsprakande verk som ”Monsunbröllop” och ”New York, I Love You” i bagaget följer ”Queen of Katwe” för all del en röd tråd i Nairs karriär.

Visst är det för all del en unik historia där den fjortonåriga flickan Phiona trots enorma motgångar i form av fattigdom, ålder och kön, tack vare schackspel lyckas förändra inte bara sitt eget liv utan också sin familjs. Hon växer upp i ett av Ugandas alla slum där misär tycks lika vanligt förekommande som skräpet som smutsar ner dess gator. Som det näst äldsta barnet är hon tystlåten, tillbakadragen och begränsad till det livsval som hennes mor och syster lider under - att låta sig försörjas av en man och skaffa barn. En inte helt ovanlig historia om man ser till verkligeten även om man här valt att berätta den i något svartvita penseldrag.

Och det är lite det ”Queen of Katwe” snubblar på. Istället för att göra sig av med Askungeskon så har man valt att vrida upp sagofaktorn rejält. Tragiken kan smått anas men får aldrig utrymmet att verkligen skildras och utan att falla i gamla tredje-världen-fördomar hade det varit en intressant och inte minst fängslande aspekt att ha med. Nu låter sig främst karaktärerna varken beröras eller beröra utan blir smått bleka endimensionella kopior som påminner om moraltyngda sagofigurer.

Allt från den förtappade skönheten som låter sig förföras av synd till den lidande madonnan som med världen på sina axlar får symbolisera allt det goda och dygdiga och som belönas därefter. Kombinerat med en historia som antagligen inspirerar de mer ocyniska är det här en film som främst vänder sig till en yngre målgrupp.

Med detta sagt finns det trots allt något att hämta även för en bredare publik. ”Queen of Katwe” är en fascinerande historia om mod, vilja och beslutsamhet och ur ett större perspektiv, livet, även om det råkar vara långt från vad vi i Sverige är vana vid.

Den stora behållningen ligger dock i dess välspelande rollista där så mycket ungdomlighet visar prov på imponerande talang. I slutändan är det ändå svårt att värja sig mot den inspirerande klyschighet som ligger till grund för denna film.
| 9 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Den sanna historien om den unga flickan från Uganda som tar sig ann Schack och spelar sig hela vägen från slummen in på dem fina skolorna och internationella tävlingarna... Fin och varm historia om att aldrig ge upp och kampen om överlevnad i alla lägen. Den skrapar på ytan men kryper aldrig riktigt under skinnet vilket jag saknar :( Ofta är "True Storys" essä just att dem griper tag i en, men fin och välgjord film, skulle dock velat se lite mer "go" i alla skådespelarna så att vi blir omruskade som publik, men det blir en godkänd 3a... Cast: Madina Nalwanga, David Oyelowo, Lupita Nyongó mfl... AAA
Läs mer