Puzzle 2018

Drama
USA
102 MIN
Engelska
Puzzle poster

Synopsis

Agnes, en underuppskattad förortsmamma, upptäcker en passion för pussel vilket leder in henne i en helt ny värld.
Ditt betyg
3.1 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Puzzle
Biopremiär
25 december 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

21 december 2018 | 10:00

Mysdrama om livet i tusen bitar

Uttråkad hemmafru upptäcker en passion för pussel. Nya hobbyn visar sig vara den saknade biten i hennes liv, i detta småputtriga drama med Kelly MacDonald.
Det här är inte en film om pussel. Även om du kommer få alla tips, strategier, och långa utlägg om varför folk från alla samhällsklasser älskar pussel. Men främst handlar det om en familj som fastnat i gamla spår, och en kvinna som för första gången i sitt vuxna liv tillåts sätta sig själv och sina känslor i centrum.

Livet går på rutin för Agnes. Hon är en osedd och ouppskattad hustru och mamma till två tonårspojkar. I den första scenen sätter hon själv in ljusen i sin egna födelsedagstårta, vilket visar att inte mycket skulle fungera i hushållet utan henne. På samma kalas får hon en iPhone, som hon absolut inte förstår sig på, och ett pussel - ett analogt nöje som verkar locka desto mer.

Presenten plockas fram... och tusenbitars-bilden pusslas ihop på en eftermiddag. Agnes tvättar, städar, handlar och lagar mat. Och hinner lägga pusslet igen samma dag.

Den nyupptäckta passionen leder henne till en annan entusiast, som desperat söker partner till en kommande tävling. Agnes, som verkar skämmas lite för sin nya hobby, går med på att ta pendeln till New York och träffa Robert två gånger i veckan, medan hon inför familjen låtsas att hjälpa en sjuk släkting. Det är förstås svårt att berätta att man träffar en främmande man, så hennes hemlighet växer sig allt större. Hon trasslar sig in i sina vita lögner medan kylen står tom.

Kelly Macdonald spelar Agnes som en blyg och inåtvänd kvinna som länge försummat sig själv. Irrfan Khan är en rik uppfinnare som bor i ensamhet. De kunde inte vara mer olika, men förenas av samma intresse. Förberedelsen inför mästerskapet blir också en slags terapi, främst för Agnes, som knappt ens rest utanför staden där hon bor.

Genom henne får vi lära känna en familj som lever sitt inrutade liv utan att se omvärlden. Det gnager på Agnes att hennes son aldrig fick chansen att gå på college, och själv hatar han att jobba i pappas bilverkstad. "Puzzle" handlar inte så överraskande om att våga blomma ut och följa sina drömmar, hur fåniga eller banala de än kan verka. Men filmen visar också att det kommer med ett pris. Är det värt uppoffringen, att alltid gå sin egna väg?

Det låter som en rätt klassisk feelgood från Hollywood, men filmskaparen Marc Turteltaub har en fin hand med skådespelarna och berättelsen. Turteltaub är mer känd som producent bakom fina dramakomedier som "Little Miss Sunshine", och "Safety Not Guaranteed", och lyckas även som regissör föra in samma värme och mänsklighet i sin film. Trist nog följer historien en ganska förutsägbar väg utan större överraskningar.

Det är trivsamt, men jag ser ingen anledning till att se "Puzzle" på bio. Ingen större skada skedd om du missar den överhuvudtaget. Historien är inte tillräckligt stark och skådespelarna inte tillräckligt fantastiska, för att jag helhjärtat ska rekommendera den. Men det är heller inte en film som kommer lämna dig uttråkad... En charmig liten historia om att ta nya steg i livet, och hitta den saknade pusselbiten som sätter guldkant på vardagen.

Sen lyckas "Puzzle" ge en bättre förståelse för en lite ovanlig hobby, och kanske lockas du till att själv damma av och ge dig på närmaste pussel-låda.
| 21 december 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Agnes är hemmafru på heltid för sin lata, otacksamma man och sina två söner. Dem bara förväntar att maten är klar när dem kommer hem efter jobbet och allt hemma ska va tipptopp medan dem kör över henne i tysthet, enda chansen hon kan fly sin verklighet är när hon lägger pussel. En dag i jakt på nya pussel får hon se syn på en skylt om en man som söker en tävlingspartner och snart börjar hennes inrutade liv bytas ut mot utveckling, lögner och hemligheter..... Mycket annorlunda film, men med 100% mysfaktor, hela filmen sitter man med ett smile på läpparna och bara njuter under hennes förvandling från tyst mus till en vacker fjäril från sin puppa... Även om det inte är någon sockersöt film med tydligt happy ending, känns den lovande och hoppfull, precis som livet kan vara, oförutsägbar, vackert och brutalt tufft ibland.... En riktig doldis bland julens filmer, så missa den inte!!! En liten pärla på slutet av året!! Betyget blir en svag 4a... Cast: Kelly Macdonald, Irrfan Khan, David Denman mfl... aaaa
Läs mer