Playmobil: Filmen 2019

Playmobil: Filmen poster

Synopsis

Animerad film baserad på leksakerna med samma namn.
Ditt betyg
1.8 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Playmobil: The Movie
Biopremiär
20 september 2019
DVD-premiär
27 januari 2020
Digitalpremiär
6 januari 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

16 september 2019 | 22:00

Oblyg marknadsföring utan fniss och finess

Jämfört med de genuint skrattframkallande Lego-filmerna är ”Playmobil: The Movie” ett kolossalt misslyckande. Låter man istället bli att jämföra så rör det sig bara om en trött och livlös reklamfilm med ett pliktskyldigt budskap och alldeles för många slapstick-skämt.
Den tyska leksaksfranchisen Playmobil har sedan sjuttiotalet varit ett gruskorn i skon på världsledande byggklossleverantören Lego, en lika muskelsvag som ihärdig aspirant på åtminstone några ynka procent av danskarnas globala marknadsdominans. Med den franskproducerade animerade barnfilmen "Playmobil: The Movie" lämnar man däremot walk-over utan ett enda synlig ambition på att bräcka Lego-filmernas ovanligt lyckade kombination av populärkulturella referenser och lekfulla meta-perspektiv.

Uppgiften är så klart otacksam. Rent av oöverstiglig, verkar filmskaparna ha ansett. Därför har man istället vikt hela (den förvisso jämförelsevis blygsamma) budgeten åt billig slapstick och peppiga, rosenkindade självhjälpsbudskap. When they go high, we go low?

Ramhistorien handlar om ett syskonpar som i filmens inledning förlorar sina föräldrar. Fyra år senare har tonåringen Marla gett upp sina drömmar om att resa världen runt eftersom hon ensam måste sköta om hushåll och sin ganska obstinata lillebror. På magisk väg förflyttas de båda till ett land som bebos uteslutande av Playmobil-gubbar och där de animerade omgivningarna ser ut att ha ägnats lika lite omsorg som själva manuset.

I en anakronistisk blandning av vikingar, romerska legionärer och Amazonkrigare måste Marla och Charlie försonas både med varandra och med föräldrarnas tragiska bortgång. Vägen dit stavas fysisk humor utan finess – filmens bärande visuella idé är att Playmobil-gubbar ramlar omkull i olika konstellationer. Det förekommer även ansatser till sångnummer. Inte särskilt trallvänliga men skonsamt korta.

Genren produktmarknadsföring i långfilmsformat tar sig här sitt mest cyniska uttryck. Det är kanske bara rimligt att en på alla sätt tråkigare leksakskollektion översätts till en intetsägande film som i allra bästa fall kan locka ett par fniss ur några sexåringar som, mot förmodan, saknar Lego-filmerna som referens. För föräldrarna i biosalongen kan upplevelsen däremot endast bli en ren förlustaffär.
| 16 september 2019 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Jättekul. Barnen tyckte den var jätteroligt, fin historia med både äkta skådespelare och animerade figurer. Mycket bättre än det trista Lego-filmerna!
Läs mer