Peter Pan och Lena 2023

Äventyr Familj Fantasy
USA
106 MIN
Engelska
Peter Pan och Lena poster

Synopsis

Modern version av J.M. Barries klassiska berättelse om pojken som vägrade växa upp och rekryterar tre unga syskon i London för att följa med honom på ett magiskt äventyr till den förtrollade ön i landet Ingenstans.
Ditt betyg
2.0 av 24 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

28 april 2023 | 09:00

Disneys bästa remake på flera år

För fjärde decenniet i rad får Peter Pan flyga i en live-actionfilmatisering av den klassiska berättelsen. ”Peter Pan & Wendy” är ojämn men regissören David Lowery lyckas föra några konstnärliga beslut bakom kameran.
För två år sedan dök David Lowery upp i en podcast där han jämförde sin kommande barnfilm, ”Peter Pan & Wendy”, med Alejandro González Iñárritus ”The Revenant”. Kanske inte pitchen man hade förväntat sig av en Disney-remake baserat på J.M. Barries klassiska saga, men Lowery är ingen filmskapare som ska tas för given.
 
Det tar inte lång tid att förstå vad han menade. För det mesta är ”Peter Pan & Wendy” en grundad och naturalistisk tolkning med fler gemensamma drag med Terrence Malick än moderna Disneyfilmer. Till skillnad från Disneys andra live-action-filmer finns det en vision bakom projektet utöver att påminna dig om de animerade filmer du såg som barn.
 
Likt Malick och Iñárritu flyter kameran ofta omkring lågt mot marken och tittar upp mot skådespelarna med vidvinklade linser. Det är en typ av filmskapande som bara är möjlig på verkliga platser med riktiga miljöer och omständigheter som inte går att kontrollera. Att mycket av ”Peter Pan & Wendy” faktiskt filmades ute i verkligheten kommer som en chock för systemet för moderna Disney, helt plötsligt kan en armé av visuella effektmakare inte alltid förändra hela ekosystemet med ett par knapptryck.
 
För det mesta är det en frisk fläkt för dessa filmer som annars brukar fastna med datoranimerade bakgrunder som ser helt åtskilda från skådespelarna som står framför dem. Men fokuset på naturalism med dämpade färger betyder också att landet Ingenstans inte ser särskilt magiskt ut, utan snarare bara som Kanada. Det känns sällan som att vi har kommit till en ny spännande värld som lockar dig att stanna.
 
Vid det här laget har många försökt filmatisera Peter Pan. Nästan 40 år efter den klassiska animerade barnfilmen från 1953 försökte Steven Spielberg göra ”Hook”, en live-actionversion med Robin Williams som en vuxen Peter Pan till blandade resultat. Det andra live-action försöket gjordes 2003 till liknande blandade, men ändå underhållande, resultat för hela familjen. Angående det tredje live-action försöket 2015 försöker den nationella insatsstyrkan fortfarande klura ut vilken målgrupp Joe Wrights ”Pan” var tänkt att underhålla.
 
”Peter Pan & Wendy” är ett genuint försök att berätta den traditionella sagan utan onödiga moderniseringar och referenser till popkulturen som har plågat tidigare Disney-remakes som Robert Zemeckis nya ”Pinocchio”. Det här är Peter Pan som vi känner till berättelsen på både gott och ont. Det finns inte nytt mycket som sticker ut för att lyfta Lowerys version utöver många andra Peter Pan-filmatiseringar - men samtidigt känns det uppfriskande att se något så enkelt.
 
Filmens starkaste tillgång visar sig vara en engagerad Jude Law som Kapten Hook. Han lyfter fram empati och nyanser till en karaktär som annars inte försöker vara något mer än en enkel skurk. Den svagaste länken, kanske förutsägbart, är Peter Pan själv. Alexander Molony gör ett tappert försök, men roten till problemet ligger ofta i att Peter Pan på egen hand helt enkelt inte är en särskilt intressant karaktär.
 
Det här var något som Spielbergs ”Hook” fixade med att låta Peter Pan växa upp. Som barn är karaktären avsiktligt för platt för att vara en engagerande huvudkaraktär och fungerar bara som en fysisk manifestation av barndom för en växande Wendy. Wendy är mer än bara en åskådare som kommenterar hur barnslig Peter Pan är och ju mer en filmatisering förstår det desto starkare kommer resultatet sannolikt att bli.
 
Till Lowerys förtjänst förstår han hennes betydelse för storyn. manuset lyckas bara inte lista ut att ”Peter Pan & Wendy” borde innehålla mycket mer Wendy än Peter Pan. Peter Pan vill ha den förenklade barndomsfantasin utan att befläcka den genom vuxnas ögon - men Wendy börjar förstå att inget i verkligheten kan vara så enkelt. Det enda som betyder något för den flygande grabben är att Kapten Hook är en pirat och han är Peter Pan, därför slåss de.
 
När Peter Pan och Kapten Hook väl börjar fäktas utropar även en annan pirat att väcka honom om ena äntligen lyckas döda den andra. Peter Pan och Kapten Hook tror att de är avsedda att fäktas för evigt. Att prioritera dessa teman så tydligt visar sig vara Lowerys största bidrag till hans version av berättelsen, jag önskar bara att den lyckades flyga högre än den gör.
 
Det känns som att ”Peter Pan & Wendy” lider av att källmaterialet är mycket mer ikoniskt än David Lowerys förra Disney-remake, ”Peter och draken Eliott”. Med Peter Pan får Lowery inte en chans att kunna återuppfinna materialet då han behöver vara så pass trogen till originalet som publiken känner till - något som inte fängslade honom förra gången. Men i slutändan är det fortfarande Disneys bästa live-action-remake sedan sist Lowery satt i just den regissörsstolen för sju år sedan.
 
"Peter Pan & Wendy" finns nu att streama på Disney+.
| 28 april 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Det börjar bra, men jag tycker att sedan går lite väl fort med karaktärsutvecklingen manuset. Det dröjer inte länge för Wendy att inse att landet "Ingenstans" inte är rätta platsen för henne. Det snabba manuset leder till att man bara får en snabb rundtur för att se vad det finns för invånare. Den tecknade filmen från 50-talet tog mer tid på sig att visa oss vad Ingenstans är för ett land. Lite synd. Man verkar ha tagit alla dessa beslut för att ge mer fokus på Peter Pan och Kapten Krok och deras relation. Jag tycker ändå det är bra barnskådespelare. Bäst av alla är Ever Anderson som Wendy. Alexander Molony gör en helt okej insats. Man inte direkt gjort en efterapning efter den tecknade filmen utan har tagit större friheter vad det gäller karaktärer. Kapten Krok och Peter Pan känns mer mångbottnade och deras relation är också mer utvecklad. Det känns som ett bra beslut. Problemet är bara att karaktärerna inte känns så särskilt intressanta. Sammanfattningsvis så tror jag att filmen hade kunnat bli bättre än vad den blev. Det största problemet är det snabba manuset och väldigt få intressanta karaktärer.
Läs mer
1
Jag råkar älska de flesta av Disneys live action remakes och med det sagt kan jag säga att jag upplevde denna film som den sämsta av dem. Amatörmässig ljussättning, ljudmix och skådespel. Storyn hade fina stunder, men som helhet saknade scenerna tyngd och närvaro. Han som spelade Peter Pan passade inte alls (och jag pratar inte om hans hudfärg). Han kändes inte livlig och lekfull som Peter Pan utan mer kalkylerad och finurlig på ett vuxet och uttänkt sätt. Något positivt? Många vackra himlar och havsvyer, en del snygga specialeffekter. The Lost Boys bas var väldigt fin. Tingeling gav bra vibbar. Men händelseförloppet kändes otroligt oengagerande och jag brydde mig verkligen inte om någon karaktär eller vad som pågick. Mycket pretentioner, väldigt lite närvaro. Att se istället: Live action-versionerna av Askungen, Maleficent, Djungelboken och Cruella. De är fantastiska.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu