Persepolis 2007
Drama Animerat
95 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Persiska
Persepolis poster
Synopsis
Teheran 1978. Marjane är åtta år gammal och funderar över framtiden. Hon drömmer om att bli profet för att kunna rädda världen. Marjane, som är älskad av sina moderna och kultiverade föräldrar och har en speciell kärlek till sin mormor, följer med spänning de händelser som leder upp till revolutionen i Iran och som krossar shahregimen. Med den islamiska republiken kommer en tid av revolutionskommissarier som kontrollerar både beteenden och klädsel. Bakom sin slöja fantiserar Marjane om ett liv som revolutionär. När sedan kriget i Irak drar fram med bombdåd, kidnappningar och försvunna släktingar, visar sig Marjanes revolutionära drömmar bli problematiska. För att skydda henne, skickas hon till Österrike, där hon upplever sin andra revolution: tonåren, frihet, kärlek men även exil, ensamhet och utanförskap. PERSEPOLIS är filmatiseringen av den bästsäljande serieromanen med samma namn av Marjane Satrapi. Filmen är ett samarbete mellan författarinnan och serietecknaren och filmskaparen Vincent Paronnaud. Filmen belönades med juryns pris vid årets filmfestival i Cannes. Bland originalrösterna återfinns Catherine Deneuve och Chiara Mastroianni och Danielle Darrieux.
Ditt betyg
3.3 av 146 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Info
Originaltitel
Persepolis
Biopremiär
Språk
Engelska , Franska , Tyska , Persiska
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
Barntillåten
Längd
Recensent
1 januari 2008 | 00:00

Strålande vackert

Marjane Satrapis självbiografiska serieroman ”Persepolis” har gjort succé världen över. Historien om hennes uppväxt - från de första åren av den islamistiska revolutionen till hennes tonårsexil i Wien under åttiotalet - berättades med svärta och stor humor. Men hur har historien klarat överföringen till vita duken kan man fråga sig? Alldeles utmärkt visar det sig.

Vi får följa lilla Marjanes uppväxt från den, i hennes ögon, relativt bekymmerslösa tiden under den korrumperade Shahen till den nya islamistiska regimen och dess religiöst motiverade förtryck. Marjanes lilla familj anpassar sitt liv efter de allt hårdare omständigheterna men hittar hela tiden andningshål i förbjudna fester och gemenskap med vänner och grannar. Det är en riktigt sorglig bild som målas av Marjanes lilla familj, men samtidigt är den optimistisk då den visar dessa människors enastående förmåga att anpassa sig och hitta en dräglig tillvaro även i mörka tider.

De första fem minuterna av filmen var jag lite orolig över animationens kvalitet men det visade sig vara helt obefogat. ”Persepolis” är en av de vackraste animerade filmerna jag någonsin sett (ja, det inkluderar ”Råttatouille”…). Större delen av filmen är svart-vit men det är verkligen inte något problem, snarare tvärtom. Det är något tidlöst över de handritade miljöerna som det franska animationsteamet har skapat som inte har något motstycke i modern animerad film. Att sedan en stor del av animationen faktiskt är gjord på datorer är en annan femma, tekniken utnyttjas bara där den verkligen gör nytta.

Marjane skildras som en ständigt nyfiken, ifrågasättande och ganska kaxig person. Hon är stundtals riktigt rolig, som när hon tappar humöret (vilket hon gör med jämna mellanrum) och skäller ut allt och alla i hennes närhet med mer eller mindre fyndiga kommentarer. Samtidigt är en hon modig och självständig ung kvinna som inte drar sig för ifrågasätta auktoriteter var hon än möter dem. Värd att nämna är även hennes mormor som agerar som moralisk kompass för Marjane samtidigt som hon vräker ur sig fantastiska filosofiska visheter förtäckta till grova fyndigheter. Eller den politiskt engagerade farbrorn som drömmer om ett nytt och fritt Iran men går ett allt mer tragiskt öde till mötes.

”Persepolis” är en mörk film men även riktigt, riktigt rolig. Jag skrattar flera gånger högt åt Marjanes absurda dagdrömmar. Det är dessutom en film där animationen känns som en helt oumbärlig del, jag har mycket svårt att se hur den skulle kunna bli lika bra som en ”vanlig” film. Tyvärr tappar berättelsen en del fart i sista akten, men det är i stort sett det enda negativa jag kan peka på. Regissörerna Satrapi och Paronnaud har lyckats skapa en strålande vacker film. Det var länge sedan en animerad film fick mig att känna så här. Gå och se!