Paranoid Park 2007

Drama
90 MIN
Engelska
Paranoid Park poster

Synopsis

Alex är en high school-kille i Portland, vars främsta intresse är att åka skateboard. Vid sitt första besök i det obskyra skejtartillhållet Paranoid Park, orsakar han omedvetet en säkerhetsvakts död. Han vågar inte berätta för någon vad som hänt, inte ens för bäste vännen eller den krävande flickvännen Jennifer, och skuldkänslorna hotar att sluka honom. Få kan porträttera livströtta tonåringar lika sanningsenligt som Gus Van Sant, vilket han tidigare bevisat i bl.a. Elephant. Hyllade Paranoid Park vann juryns jubileumspris vid 2007 års filmfestival i Cannes. Briljant och poetiskt fotad av Christopher Doyle (In the Mood for Love, Lady in the Water) och strålande soundtrack med bl.a Elliott Smith och Nino Rota.
Ditt betyg
2.7 av 162 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Paranoid Park
Biopremiär
18 januari 2008
DVD-premiär
11 juni 2008
Språk
Engelska
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

Lite spänning har väl ingen dött av?

Sen ”Gerry” kom ut för fem år sen har Gus Van Sant tagit sin karriär in på en helt ny bana. Han ägnar sig numera uteslutande åt experimentella nedtonade filmer, som gör det svårt att tro att samma regissör bara något år tidigare i folkmun förknippades med ”Good Will Hunting” och ”Psycho”-remaken. ”Paranoid Park” är tveklöst hans mest svårtillgängliga påhitt hittills, inte så konstigt kanske då filmen handlar om en fåordig enstöring till skejtare som döljer en hemsk hemlighet för sin omgivning.

Filmen är baserad på en bok av Blake Nelson och skildrar livet i de osedda skejtungarnas värld, en slö vardag med få vuxna inblandade som kretsar kring den hemgjorda, förbjudna frizonen för de bortglömda ungarna under bron som går under namnet Paranoid Park.

Vi får på klassiskt Gus Van Sant-manér följa med bakom huvudet på Alex (Gabe Nevins) medan han långsamt promenerar längs ändlösa high school-korridorer förföljd av sin cheerleader-flickvän (Taylor Momsen) som mest verkar utnyttja honom för att plocka vuxenpoäng, samt se närbilder på  hans polare medan han pratar om föräldrars separation.

Nevins är ingen skådespelare, vilket märks – inte så konstigt kanske då skådisarna hittades på MySpace. Men han är naturligt charmig på sitt sömnigt tillbakalutade vis som förklarar hans livsstil med brädan som en förlängling av kroppen. När han och polarn Jared (Jake Miller) till slut samlar modet för att besöka det kusliga skejtartillhållet Paranoid Park en kväll händer något som helt vänder upp och ned på Alex’ tillvaro, en händelse som kretsar kring en säkerhetsvakts plötsliga och dramatiska död på järnvägsspåret.

”Paranoid Park” följer i spåren av ”Elephant” och ”Last Days” när det kommer till att mer förmedla en känsla än att berätta en historia. Visst är det här en ”riktig film” med skådespelare som har repliker och allt (!), men vi släpps ändå aldrig riktigt in i händelserna när historien hoppar fram och tillbaka i tiden i takt med att Alex försöker greppa det fasansfulla han håller inom sig.

Trots en intressant premiss är fotot, precis som i ”Elephant” det man tar med sig ut ur salongen. Ge Christopher Doyle en förpackning med ICAs blodpudding och jag lovar er att han lyckas filma den som om den vore det mest levande av alla ting. Tillsammans med Van Sant skildrar de ett regnigt, urbant och stämningsfullt Portland på ett sätt som blandat med brädsekvenser i super-8 och det experimentella ljudkollaget får ens ögon att tåras.

Synd bara att alla ändlöst långsamma och upprepande klipp inte leder någonstans, Efter en timmes tittande väntar man fortfarande på att något konkret ska riva tag i en, och ge djup åt bilderna som passerar förbi. Men slutresultatet blir inte mer än en samling lösa fragment ur en tonårings ensamt utsatta livssituation som tyvärr inte räcker som bränsle åt en hel långfilm. Lite spänning har väl ingen dött av?

| 1 januari 2008 00:00 |